A kis településeken is elindulhat a fejlesztés

2020. október 17. 14:09 | behir

Csaknem 1600 civil szervezet nyert forrást a Magyar falu programon belül működő Falusi civil alapból összesen ötmilliárd forint értékben – jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos pénteken Budapesten.

Gyopáros Alpár sajtótájékoztatón felidézte: idén az ötezer lakos alatti településeken működő civil szervezetekkel bővült a program kedvezményezetti köre, amelyek számára tavasszal írtak ki pályázatot.

Tájékoztatása szerint az érintett szervezetek választhattak, hogy hatmillió forintig ingatlanfejlesztésre, ötmillió forintig gépjármű-beszerzésre, szintén kétmillió forintig egyéb eszköz beszerzésére, vagy programok, rendezvények megvalósítására pályáznak ugyancsak kétmillió forint erejéig. A kormányzat ötmilliárd forint értékben támogatja 1572, kistelepülésen működő civil szervezet egy-egy nyertes pályázatát - közölte a kormánybiztos.

A kormányzat ötmilliárd forint értékben támogatja 1572 kistelepülésen működő civil szervezet egy-egy nyertes pályázatát – közölte.

Mint kiemelte, így minden második településen található nyertes civil szervezet.

A kormánybiztos szólt arról is, hogy az érintett szervezetek nagyjából ugyanakkora arányban pályáztak az egyes tevékenységek támogatására, a pályázatban vállaltakat 2021 év végéig kell megvalósítaniuk. A nyertes pályázatokat a kormany.hu oldalon teszik közzé pénteken kora délután.

Gyopáros Alpár hangsúlyozta azt is, hogy az önkormányzatok és az egyházak mellett a falusi civil szervezetek is kulcsszerepet játszanak kistelepülések életében, a közösségi élet motorjai. A kormány éppen ezért kívánja segítni pályázati kiírásokkal a tevékenységüket – közölte.

Beszámolt arról, hogy a Magyar falu program keretében idén bejelentett 22 pályázati kiírásból már a tízedikben tudtak eredményt hirdetni.
Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a Falusi civil alapnak köszönhetően olyan forrásokhoz is hozzájuthattak a civilek, amelyekhez korábban nem.

A Falusi civil alap nagyon hasznosan egészíti ki a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) pályázati rendszerét – hangsúlyozta, majd emlékeztetett: október 12-én írták ki a jövő évi NEA-pályázatokat, amelyekben soha nem látott mennyiségű forrásra, 9,3 milliárd forintra, 2022-ben pedig 10,5 milliárd forintra lehet majd pályázni.

Szalay-Bobrovniczky Vince jelezte, hogy az ötezer fő alatti településeken működő civil szervezetek számára a Falusi civil alap mellett NEA kiírásai is rendelkezésükre állnak.

A szakmai és működési pályázatok november 11-éig vannak nyitva, november 12-én pedig kiírják az egyszerűsített pályázatokat – hívta fel a figyelmet a helyettes államtitkár, aki megjegyezte, hogy utóbbi keretét 200 ezerről 300 ezer forintra emelték.

A helyettes államtitkár utalt arra, hogy szándékaik szerint a falusi civilek támogatása 2021-ben is folytatódik.

Az országban működő 60 ezer civil szervezetre utalva azt hangoztatta: a magyarországi civil élet kiteljesedik, jó állapotban, függetlenül és szabályszerűen működik, bármit is mondanak Brüsszelből.

 

Forrás: MTI

 

További programok »

Itthon

Másodjára is megrendezték a Diáksport Napot a Vízműben

A Békéscsabai Szakképzési Centrum Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium Jókai immár másodjára szervezett diáksport napot a megye székhelyhez tartozó kollégisták számára. A 8 városi kollégium csapata a tavalyi évhez hasonlóan 7 különböző sportágban száll szembe egymással.
17:20
FEL