A kétegyházi románok hagyományai – könyvbemutató

A kétegyházi román közösség szokásait hozta közelebb a hallgatósághoz a könyvtárban Zombainé Szarka Mária.

 

A kétegyházi román közösség életét és szokásait hozta közelebb a hallgatósághoz a Békés Megyei Könyvtárban Zombainé Szarka Mária hagyományőrző. A nyugalmazott pedagógus munkája, és három, e témában megjelent könyve révén generációk kaphatnak hitelesebb képet a román kultúra értékeiről.

Zombainé Szarka Mária maga is a település román iskolájába járt, ahol később negyven évig tanított. Könyvet írt a kétegyházi román iskola 220 éves történetéről – az ortodox egyház 1793-ban hozta létre a közösséggel együtt a román iskolát – majd a kétegyházi románok lakodalmas szokásairól, legutóbb pedig a kétegyházi románok hagyományairól.

A könyvtárban megjelent érdeklődőknek a pedagógus röviden elmondta a településen élő románság történetét. 1412-ben említették először Kétegyháza nevét egy Zsigmond által adományozott oklevélben, de a terület sokáig szinte csak pusztaság volt. 1702-től egészen 1724-ig telepítettek oda román embereket. Az ezután következő mintegy száz esztendőben csak románok éltek ott, majd az 1800-as évek elején az Almásy grófok vittek a majorságaikba magyarokat. Ezután a vasút megépülésével települtek be még többen, de a románság a száz év során kialakította, majd apáról fiúra hagyományozta és szigorúan őrizte szokásait.  

Az 1700-as években először főként az egyházhoz kötődő szokások alakultak és teljesedtek ki a településen: a keresztelők, a temetések és a házasságkötések. Ehhez igazították a civil életben kialakított szokásokat, amelyek leginkább a lakodalmakban voltak tetten érhetők, de népszerűek voltak a vasárnap délutánonkénti táncházak is.

Zombainé Szarka Mária a három kötet megjelenése után sem állt le a kutatásokkal. Jelenleg a kétegyházi ortodox egyház történetével foglalkozik, és tervbe vette azt is, hogy egy képekkel illusztrált kötetet készít a régi Kétegyházáról. 2012-ben már megjelent egy könyv Kétegyháza 600 éves történetéről, ő viszont szeretné kevés szöveggel, egy régi képekkel gazdagon illusztrált könyvben bemutatni a település legfontosabb történéseit, folyamatait.

Megosztás:

Címke: ,