Még a kerítés és a torony is kolbászból van Békéscsabán ezekben a napokban, ahol most zajlik a jubileumi, 20. kolbászfesztivál. A rendezvény leginkább várt programját, a felnőttek kolbásztöltő versenyét soha nem látott érdeklődés előzte meg: 750 csapat nevezett be az ország minden részéből, sőt határainkon túlról is.
Közelről és távoltól, az ország minden pontjáról érkeztek résztvevők a 20. Csabai Kolbászfesztivál kolbásztöltő versenyére. A gyúrásban maga is részt vevő békéscsabai polgármester elmondta, sokfelé ismerik a csabai szárazkolbászt, amit szeretnének prémium termékké fejleszteni.
- Nem csak Magyarországon, hanem a határon túl is ismerik a csabai kolbászt, és felismerik, tudják, hogy melyik kolbász az, ami a csabai recept alapján készül. Úgyhogy van még tennivalónk az elkövetkezőkben, hogy ezt a nagyszerű örökséget építeni tudjuk a jövőnek – fogalmazott Szarvas Péter polgármester.
Ez pedig valóban határokon túl nyúló feladat. Kiderült például, hogy ugyan a magyarországi ár hétszereséért, de már Tajvanban is elérhető a prémium terméknek számító csabai kolbász.
- Ugyan elég drága, de a vevők értékelik, hogy nagyon jó minőségű, biztonságos és tiszta terméket vásárolnak – árulta el Tao Wen-lung, a magyarországi Tajpej Képviseleti Iroda vezetője.
A rendezvényt a külgazdasági és külügyminiszter nyitotta meg. Szijjártó Péter elmondta, a húskészítmények tekintetében augusztusig hat százalékkal nőtt az ország exportja tavalyhoz képest.
- Nagyon szembetűnik, hogy a keleti irányban vagyunk egyre sikeresebbek. Kína irányába 82 százalékkal növeltük hét hónap alatt a húsexportunkat, Japánba is növekedtünk. Most még külön tárgyalásokat folytatunk arról, hogy Thaiföldre, illetve a Fülöp-szigetekre tudjunk sertésből készült termékeket exportálni. Most már az engedélyeink Kínára, Japánra, Hongkongra, Tajvanra, Szingapúrra és Vietnámra megvannak. Az a lényeg, hogy ezt tovább bővítsük, mert a csabai kolbász abszolút versenyképes a külpiacokon - emelte ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
A verseny pedig a fesztiválon is jelen volt, hiszen minden eddiginél több, 750 csapat mérkőzött meg egymással. Itt már bizony a találékonyságra is szükség volt. A békési bringások például biciklire kötve hajtották a kolbásztöltőt. A kolbászgyúráson a Magyar Olimpiai Bizottság is hagyományosan részt vesz. A csapatban a sportpályához hasonlóan itt is megvolt a kellő versenyszellem.
- Nekünk könnyű dolgunk van, a vérünkben van, nem kellett készülni, idejövünk és abszolút a legjobbat próbáljuk megcsinálni. Ilyen csapattal, ahogy itt felvonultunk, nincs esély, hogy ne legyünk a legjobbak között – latolgatta az esélyeket Fábián László, a MOB sportigazgatója.
A versenyen nem csak a résztvevők száma döntött újabb rekordot.
- Nagyjából tíz tonna húst dolgoznak fel a csapatok a versenyeken, és készítenek belőle kolbászt. Azt is összeszámoltam, hogy az elmúlt húsz évben, amióta kolbásztöltő versenyek vannak, körülbelül 200 kilométernyi csabai kolbász készült, úgyhogy elérne innen Békéscsabától Budapestig – mondta el Hégely Sándor fesztiváligazgató.
A zsűri ezúttal is több szempontot vizsgált. Buday Péter sztárséf, a bizottság elnöke szerint az utóbbi években egyre több ötletes megoldással készülnek a csapatok.
- A lényeg az, hogy finom legyen a kolbász, a többi másodlagos. A versenyzők egyébként nagyon készültek, a lelküket is elhozták, amikor az asztaldekorációkat megálmodták. Nemcsak a kerítés van kolbászból, hanem már torony és várfal is épült – fogalmazott a zsűri elnöke.
Zsíros András, Kovács Dávid