A karaktertől a cikken át a híradóig – Leendő médiások táboroznak Gyulán

2020. augusztus 13. 16:27 | Varga Diána

Honnan ered a média szó? Hogyan jöttek létre az első újságok? Hogyan kell cikket írni? Miből áll a tudósító munkája? Hogyan készülnek a televíziós híradók? Többek között ezekre a kérdésekre keresik a választ a résztvevő fiatalok a Játszótér Közhasznú Alapítvány táborában ezen a héten.

Sajtótörténetről, az újságírás alapfogásairól, a televíziós tudósítók munkájáról, a fotózásról és a videóvágásról is tanulhatnak azok a jellemzően középiskolás fiatalok, akik az augusztus 9-e és 14-e között zajló Ifjúsági Médiatáborban vesznek részt. A zavartalan tanulási folyamatnak a Délalföldi Erdészeti Zrt. gyulai Erdei Iskolája biztosít helyszínt, ahová naponta érkezik egy-egy, a médiához kapcsolódó előadó – szerdán és csütörtökön például a Békéscsabai Médiacentrum Kft. főszerkesztő-helyettese és egyik riportere.

Sipos Olivér, a tábor főszervezője érdeklődésünkre arról tájékoztatott, hogy a tábort tematikusan, a fiatalok érdeklődési körének megfelelően igyekeztek összeállítani. A határon innen és túlról érkezett résztvevők nem csupán előadásokat hallgatnak meg, hanem a nap végén egy összefoglaló híradót is készítenek, amelynek elkészítéséből mindenki az érdeklődési körének megfelelően veszi ki a részét.

 

Ifjúsági Média Tábor Gyulán. Fotó: 7.TV/Kugyelka Attila

 

Völgyes János, a tábort szervező, elsősorban fiatalok segítésével foglalkozó Játszótér Közhasznú Alapítvány önkéntese kiemelte: a 2013 óta működő alapítvány már korábban is szervezett táborokat, de ez az első olyan, amely kifejezetten a sajtóval foglalkozik. Mivel a szervezetnek sokáig volt irodája Békéscsabán, az Andrássy Úti Társaskörben, ahol a Békéscsabai Alkotó Média (BAM) munkáját mentorálták és segítették, a médiához is közel kerültek.

– A médiatudatosság, a fiatalok tájékozottsága számunka nagyon fontos. Úgy gondoljuk, hogy ezt akkor tudjuk elérni, ha a tudást fiatalok adják át fiataloknak, így fejlesztve őket. Ezáltal ők is hitelesebb híreket tudnak majd közölni – fogalmazott Völgyes János.

A szervezők azt tapasztalják, hogy a csapat összeszokott és jól tud együtt dolgozni, az eddig érkezett visszajelzések is pozitívak.

 


A tábor az "NTP-TÁB-19-0047" azonosítószámú "Fiatalok a médiában" című projekt részeként, a Nemzeti Tehetség Program (Emberi Erőforrás Támogatáskezelő) támogatásával valósult meg.


 

További programok »

Itthon

FEL