A karácsony legnagyobb vesztese a csomagolópapír

2022. november 22. 07:28 | Such Tamás

A Körösök Völgye Látogatóközpont által szervezett Európai Hulladékcsökkentési Hét programsorozat első, hétfői programján Tóth Andi zero waste tanácsadó, a Dobd ki a szemetest! Hulladékcsökkentés lépésről lépésre című könyv és a Háztartásom Hulladék Nélkül blog írója tartott egy látványos előadást.

Pócsi Gabriella, a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület munkaszervezet-vezetője köszöntőjében elmondta, a programfolyam célja, hogy felhívják a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a hulladék keletkezésének megelőzésére, a termékek újrahasználatára, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára. Azonfelül ebben a témakörben szerdán, csütörtökön és pénteken ovisokat, valamint általános sulisokat is fogadnak.

Hozzátette, aktuális vendégük, Tóth Andi zero waste (nulla hulladék) tanácsadó, egy hétköznapi gödöllői háromgyerekes anyuka, akinek a környezettudatos életmód az életének szerves részévé vált. Könyvében, blogjában és Facebook oldalán érdekesebbnél érdekesebb írásai jelennek meg a zero waste témában.

– Hét éve kezdtem bele a háztartási hulladékcsökkentés megvalósításába – mesélte Andi, aki interaktív előadását nyomban a 2020-as adatokkal kezdte. Elmondta, az Európai Unióban 505 kiló szemet termel egy ember átlagosan; ezzel szemben Magyarországon csak 364-et. – Vajon mi miért termelünk kevesebb szemetet? – tette fel a kérdést, majd nyomban meg is válaszolta: „Az életszínvonal miatt”.

 

Európai Hulladékcsökkentési Hét a natúrparkban – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

– Mivel kevesebb az elkölthető pénzünk – folytatta –, így kevesebbet vásárlunk, ebből kifolyólag kevesebb szemetet halmozunk fel. A hulladékunk közel fele hulladéklerakóban végzi, ami annyit jelent, hogy a környezettudatosságtól igencsak messze állunk. Egyéni szinten azonban van lehetőségünk változtatni, amelynek igenis van hatása.

Azt követően megkérdezte, „Lehetséges-e nulla hulladéktermelés?” Kifejtette, sajnos nem, mivel olyan fogyasztói társadalomban élünk, ahol a használati eszközeink előbb-utóbb szemétté válnak. Példaként megemlítette, egy papírdoboz újrahasznosítása nem végtelen: a dobozból – papír toll lesz, abból később tojástartó… és eljutunk arra a pontra, amikor már nem lehet újrahasznosítani. (Andi tapasztalatairól bővebben: ITT!)

***

Andival még az előadása előtt beszélgettem.

 

– Milyen fát vásároljunk karácsonyra?

– Nekünk vágott fánk – ez az, amiből a család nem enged. Műfát sosem javaslom, mert hiába tartós, előbb-utóbb akkor is műanyag szemét lesz, amely később komoly problémákat okozhat. A tavalyi évtől mi már nem használunk girlandot sem.  

 

– Az ünnepek legnagyobb vesztese a csomagolópapír.

– A karácsonyi időszak alatt 15 százalékkal több hulladékpapír keletkezik, mint az év többi részében. Többek között használjuk a korábbi csomagolópapírjainkat. Talán a legegyszerűbb megoldás, ha újságpapírral fedjük le az ajándékokat, amelyeket egy-egy fenyőággal dobunk fel. Vagy textilzsákot, terítőt vagy konyharuhát használunk, de mindenképpen keressük a minél hulladékmentesebb megoldásokat.

 

– A gyerekek szeretik a nagy dobozokat.

– A nagyobb ajándékokat jutazsákba – amit a Mikulás hord a hátán – tesszük, a zsákot természetesen a későbbiekben is lehet használni.

 

Európai Hulladékcsökkentési Hét a natúrparkban – Fotó: behir.hu/Such Tamás

További programok »

Itthon

FEL