A kapcsolati erőszak megelőzése a cél

2019. november 27. 09:25 | behir

Az Országos Rendőr-főkapitányság kampánya november 25-én indult, a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján.

Az ORFK „A csend a leghangosabb sikoly, halld meg!” elnevezésű kampányt  az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálattal együttműködve indította el - írja a police.hu. A kezdeményezés december 4-ig tart, fókuszában a kapcsolati erőszak megelőzése áll. Az akció része az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet nemi alapon elkövetett erőszak, hozzátartozók közötti erőszak kezelésével foglalkozó projektjének.

A 2013. július 1-től hatályos Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 212/A. § -a büntetni rendeli a kapcsolati erőszakot. A törvény a testi sértés szintjét el nem érő, de a sértett emberi méltóságát súlyosan sértő erőszakos magatartásokat és a gazdasági ellehetetlenítést is bünteti. Súlyosabb megítélés alá esik az, aki cselekményét rendszeresen követi el.

Fontos tudni, hogy a rendőrség csak akkor tud hatékonyan fellépni, ha a jogellenes cselekmény a tudomására jut.

Ezért a legfontosabb üzenet az, hogy amennyiben úgy érzi, hogy az Ön vagy hozzátartozója sérelmére bűncselekményt, szabálysértést követnek el, haladéktalanul hívja a rendőrséget a 112-es – ingyenesen hívható – segélyhívó számon, vagy tárcsázza az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat 06 80 20 55 20-as krízisvonalát. Ha úgy érzi, hogy azonnali segítséget nem igényel jelenlegi helyzete, de fenyegetve érzi magát, tegyen feljelentést bármelyik rendőrkapitányságon.

 

Nem csak akkor segítünk, ha vér folyik!

 

 

További programok »

FEL