A kanyaró egyelőre elkerülte Békés megyét

2017. március 8. 11:36 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A Békés Megyei Kormányhivatal megelőző jelleggel tájékoztatást tett közzé a Csongrád megyében kialakult kanyarójárvány miatt.

Előzmények és helyzetismertetés

A romániai kanyarójárvány során 2016. január 1. és 2017. február 17. között a kanyaró megbetegedések száma 3 071 fő volt, 16 beteg halt megA legérintettebbek a csecsemők és a kisgyermekek (1- 4 éves). A 42 megyéből 36 érintett, a legtöbb megbetegedést (703) a Szerbiával határos Caras Severinből (Krassó- Szörény megye) jelentették. A járvány elsősorban olyan közösségeket érint, ahol az átoltottság nem elég magas (95% alatti). Ezen közösségekhez tartozó családok jellemzően sokat költöznek, vagy folyamatos mozgásban vannak, nincs háziorvosuk, és a gyermekeiket nem oltatják.

A romániai kanyarójárvány ismeretében behurcolt kanyaró megbetegedésekre folyamatosan számítani kell hazánkban is. A betegellátás első vonalában dolgozók kockázata, hogy kanyarós beteggel találkozzanak, jelentősen magasabb, mint a népesség többi tagjáé. A kórokozót a beteg az orr- és garatváladékával üríti. A kanyaró egy rendkívül ragályos fertőző megbetegedés, amely a kiütések megjelenése előtt már 4 nappal fertőzhet, és a fertőzőképesség a kiütések eltűnését követően még 4 napig tart. A kezdeti tünetek hasonlóak az influenzához: magas láz, légúti tünetek, kötőhártya-gyulladás. A kezdeti tünetek után 2-4 nappal jelennek meg a bőrkiütések, melyek a fejen, arcon kezdődnek, és később a testen lefelé terjednek. A kiütések néhány napig tartanak, és a megjelenés sorrendjében tűnnek el. A részleges oltási sorozattal oltottak esetében a betegség lefolyása enyhébb, a szövődmények kialakulásának esélye kisebb, a magyarországi védőoltási rendnek köszönhetően az átoltottság meghaladja a 98%-ot.

Megelőző intézkedések

A megyében működő gyógyító fekvő-, és járóbeteg intézmények, valamint az alapellátás tájékoztatása a járványügyi helyzetről megtörtént, megkezdődött az adatgyűjtés, mely a gyorsreagálást lehetővé teszi. Felhívjuk a lakosság figyelmét, amennyiben a fentiekben részletezett kanyarómegbetegedésre utaló tüneteket észlel, haladéktalanul konzultáljon háziorvosával. - áll a Békés Megyei Kormányhivatal sajtóközleményében.

A makói kanyaró megbetegedések következtében a Csongrád megyei egészségügyi intézményben zárlatot rendeltek el, ami azt jelent, hogy Makóról átirányítják más kórházakba a betegeket. Ez az intézkedés érinti az Orosházi Kórházat is, a Békés megyei intézmény ennek értlemében, Pitvarosról, Csanádalbertiről, Ambrózfalváról és Nagyérről fogad ellátottakat. Dr. Duray Gergő főigazgató szerint az elmúlt napokban 3-4 Csongrád megyei beteg érkezett naponta intézményükbe. 

További programok »

Egészségügy

FEL