A Jókai színház monodrámájával emlékeznek Ady Endrére Bécsben és Pozsonyban

2019. február 12. 09:02 | Horváth Szabolcs

Alternatív sorsok, személyiségkeveredés, lehetséges életképek és huszonöt más-más személyiség megformálása. Az Isten balján egy olyan különleges tragikomédia, amilyen az alkotók állítása szerint eddig még soha nem született Ady Endre életéről, munkásságáról és személyiségéről. A darab írója Zelei Miklós, a rendező Köllő Miklós, a monodráma szereplője pedig Katkó Ferenc.

 

 

A száz éve elhunyt Ady Endrére emlékeznek országszerte.  A Békéscsabai Jókai Színház művészei Zelei Miklós: Az Isten balján – Situs inversus című művével tisztelegnek a halhatatlan költő emléke előtt.

A darab rendezője szerint a nézők egy újszerű, – a magyar drámairodalomban – teljesen szokatlan katasztrófa akrobatikának lehetnek szemtanúi. Az összes színre lépő szerepet maga Ady játssza, a tudathasadás állapotában.

– Katkó Ferenc az egész darabban ugyanaz az ember, csak egyszerűen megszületik mellette a partnere. Van, hogy éppen a hatalom képviseletében egy határ menti őrnagy vagy éppen egy női szerelemnek nem mondható, inkább érdekházasságban a felesége, vagy bármilyen más figura – fogalmazott Köllő Miklós rendező.

Az Isten balján című színdarab február 11-én Bécsben, a Balassi Intézetben, 12-én a Pozsonyi Magyar Intézetben vendégszerepel. A közönség a külföldi fellépések előtt február 9-én este, a Békéscsabai Jókai Színház Sík Ferenc Kamaraszínházában láthatta az előadást.

További programok »

FEL