A jó ügyért léptek pályára

2016. szeptember 11. 11:30 | Laczkó Viktória

Hat csapat nevezett arra a jótékonysági labdarúgótornára, amit a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet szervezett, azért hogy támogassák a Békés Megyei Központi Kórház Gyulai Gyermekosztályát. A Christián László Városi Sporttelepen mérték össze tudásukat a csapatok.

Jótékonykodni jó 

A pálya széléről is biztatták a csapattársaikat a szombaton rendezett jótékonysági tornán., ahol hat csapat fogott össze a nemes célért: egy olyan készülék beszerzésére gyűjt a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet, amivel fájdalom nélkül kimutatható a laktóz-, és fruktózintolerancia. Abban mindenki egyetértett, hogy az ehhez hasonló önzetlen cselekedetekre nagy szükség van. A csapatok kispályán mérkőztek meg egymással. A sporttal járó heves vérmérséklet ugyan velejárója az ilyen rendezvényeknek, de természetesen barátságos mérkőzéseket játszottak.

- Azért veszünk részt ezen a rendezvényen, mert jótékonykodni kell, jótékonykodni jó és jótékonykodni érdemes - foglalta össze Kneifel Attila, a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. színeiben induló játékos. 

Új eszközökre lenne szükség 

Bár jelen pillanatban is több úgynevezett hidrogén kilégzéses teszthez használható készülék található a gyermekosztályon, de a gyakori használat miatt ezek az eszközök előbb vagy utóbb elhasználódnak. - Sajnos kettő éppen amortizálódott, úgyhogy újabb beszerzésekre van szüksége az osztálynak. A gasztroenterológiai szakrendelés használja ezeket az eszközöket elsősorban, illetve a bennfekvő gyermekeknél is osztályos kivizsgálás keretében használják ezeket a készülékeket - mondta el Pákozdiné Vajda Erika a Gyulai Gyermekosztályért Alapítvány elnöke.

Sikeres a jóvátételi program 

Az úgynevezett jóvátételi programok szervezéséhez 2014.-ben fogott hozzá a bv. A program lényege, hogy fogvatartottak különböző módon járulnak hozzá ahhoz, hogy az általuk elkövetett bűnöket, bűncselekményeket törlesszék a társadalom felé. Így segédkeztek például a Hetedhét játékváros előkészületeiben is. A bv. intézet parancsnoka Hafenscher Csaba Zoltán bv. ezredes elmondása szerint a program beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

- Sikerült olyan partnereket találnunk akár mellénk állva, segítő szándékkal, akár különböző programok megrendezésében, részvételben közreműködve, amelyek a társadalomnak széles körét érik el, illetve tényleges visszajelzések alapján is azt mutatják, hogy a hétköznapi civil emberek felfigyelnek rá és teljesen pozitívan veszik, hogy fogvatartottak akár tevőlegesen, akár mint jelenleg is igazából észrevehető módon ugyan nem, de benti tevékenységükkel hozzájárulnak a sikerességhez - tette hozzá az intézetparancsnok. 

A szombaton induló, egy évre tervezett jótékonysági rendezvénysorozatban célul kitűzött készülék ára megközelítőleg félmillió forint, ha minden a tervek szerint alakul, akár két darabot is megvásárolhat a Gyulai Gyermekosztályért Alapítvány jövő ilyenkor.

FEL