A jó halászlé titka a jó alapanyagokban rejlik

2016. szeptember 25. 12:14 | Mikóczy Erika

A Szent Mihály naphoz kötődően negyedik alkalommal rendeztek halfőző versenyt Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központnál. Lelkes amatőr csapatok ragadtak fakanalat, hogy halászlevet vagy más halételt készítsenek.

Bár a hal a legegészségesebb ételek közé tartozik, Magyarországon mégis nagyon keveset fogyasztunk belőle. Az Európai Unió átlagfogyasztása több mint 23 kilogramm évente, míg nálunk ez alig 5 kilogramm.  Ambrus György, Venesz-díjas, olimpiai bajnok mesterszakács, a verseny zsűrijének elnöke szerint már csak az egészségre gyakorolt jótékony hatása miatt is érdemes lenne hetente egyszer vagy kétszer halat tenni az asztalra.

– A hal nagyon sok nyomelemet, ásványi anyagot és olyan Omega zsírsavakat tartalmaz, amelyek elengedhetetlenek a szervezet számára. A hal könnyen emészthető, alacsony a zsírtartalma, és ami szintén nem utolsó szempont a háziasszonyoknál: elég hamar elkészíthető. Hál Istennek, ma már nagyon jó minőségű halat kapni a piacon, érdemes inkább a frisset választani a fagyasztott helyett – mondta el Ambrus György.

A zsűri elnöke szerint az igazi jó halászléhez nem kell más, mint kiváló minőségű hal, paprika, paradicsom, só, fűszerpaprika és víz. Ha csak ezeket az összetevőket tesszük bele, de valóban jó minőségben, akkor biztosak lehetünk a sikerben. Megjegyezte azt is, hogy ugyan némileg nőtt a halfogyasztás, az utóbbi időben, bőven van még mit behoznunk ezen a téren, a Csabagyöngye halfőző versenye kiváló alkalom a halételek népszerűsítésére.

A 13 főzőcsapat mellett voltak, akik csak nézelődni, szurkolni vagy a háttérben folyamatosan zajló zenés programokra érkeztek. Kicsik és nagyok egyaránt találtak maguknak látnivalót. A nézelődők között ott volt Kiss Tibor alpolgármester is.

– Ha magamból indulok ki, olyan vagyok, mint Pom-Pom, csak nem a csokoládéval, hanem a hallal. Tehát a halnak mindenféle formáját szeretem, mert egészséges és finom, és annyiféleképpen el lehet készíteni, hogy még szerintem nem is jutottunk a végére. A családommal inkább étterembe járunk halat enni, de jó látni, hogy sokan nemcsak otthon, hanem még ezen a versenyen is szívesen főznek – mondta az alpolgármester.

A versenyen végül első helyezett a Dánfoki betyárok elnevezésű csapat lett, második helyen a Sárréti pákászok, a harmadikon pedig a Csabai halasgazdák végeztek. A Csabagyöngye Kulturális Központ különdíját a Békés Megyei Polgári Összefogásért Egyesület - Nagy csapata kapta.

A Szent Mihály naphoz kapcsolódó programok vasárnap estig várják az érdeklődőket a Csabagyöngyénél. Zárásként 19 órától a Tűz-kör Dobkört nézhetik és hallgathatják meg az érdeklődők, majd 19.30-tól Szent Mihály napi tűzgyújtás is lesz, ahol nyílvesszővel lobbantják lángra az Élővíz-csatorna vizén elhelyezett máglyát.

FEL