A járvány ellenére 2020-ban is folytatódtak a fejlesztések Gyulán

2020. december 31. 16:38 | Vincze Attila

A koronavírus-járvány számos negatív gazdasági hatásának ellenére 2020-ban is folytatódtak a fejlesztések Gyulán. A városban többek között tavaly indult el a Várfürdő két versenymedencéjének felújítása, szinte teljesen elkészült az Almásy-kastély Stefánia-szárnya, illetve megújult az Erkel Ferenc tér, de voltak buszos fejlesztések és év végén elkezdődött az Airbus gyár építése is.

Nyár óta gőzerővel dolgoznak az úszómedencék felújításán a Gyulai Várfürdőben. A projektben 228 millió forint európai uniós forrásból többek között energetikai korszerűsítésen esett át az 50 és a 25 méteres versenymedence. Ebből az összegből külső hőszigetelésre, nyílászáró cserére, akadálymentesítésre és egy új, többrétegű sátorra is telik majd. A tervek szerint a felújítás 2021 márciusára készül el.

– A kivitelezők a munkálatok jelentős részével már végeztek. Jelenleg a mozgássérült öltöző rendbetétele zajlik, ezen kívül a lift beépítése, illetve  saját erőből elvégezzük az ötvenes versenyuszoda járófelületének újraburkolását, a lelátó újraburkolását és szigetelését, ezek a munkálatok zajlanak még – fogalmazott Kun Miklós, a Gyulai Várfürdő ügyvezető igazgatója.

A város a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásai ellenére több fontos fejlesztést is maga mögött tudhat 2020-ban. A legnagyobb volumenű beruházás az Almásy-kastély egymilliárd forintból teljesen megújult Stefánia-szárnya volt. Ugyan a hivatalos átadó még nem történt meg, de gyakorlatilag már elkészült az épület.

– Egy, az Alföldön egyedülálló szépségű kastély-bálterem került kialakításra, amely kitűnő közösségi térként funkcionál majd, rendezvények, hangversenyek, bálok, különféle ünnepségek vagy éppen konferenciák, adott esetben színházi előadások helyszínéül szolgálhat majd - mondta Görgényi Ernő, a város polgármestere.

Novemberben, a Himnusz megzenésítőjének 210. születésnapján adták át Gyulán a felújított Erkel Ferenc teret. A fürdővárosban mintegy 100 millió forint pályázati forrásból készülhetett el a belváros egyik legszebb terének rehabilitációja.

Folytatódtak tavaly Gyulán a buszos fejlesztések is. Az önkormányzat a Volánbusz Zrt.-vel együttműködve két darab új, alacsonypadlós buszt helyezett forgalomba. Továbbá a településen 31 új utasváró is létesült, miután a városvezetés leszerződött egy kivitelező céggel, amely átvállalta a megállók telepítési és üzemeltetési költségét is.

December elején elindult Gyula modern történetének legnagyobb beruházása, az Airbus gyár építése. A zöldmezős beruházásban a világ egyik legnagyobb légijármű-ipari vállalata létesít helikopter alkatrészeket gyártó üzemet.

– Itt nem egy összeszerelő üzem létesül, hanem egy olyan alkatrészgyár, amely a legmodernebb ipari technológiákat alkalmazza, és magas hozzáadott értékű termelő tevékenységet folytat, ami viszont azt teszi szükségessé, hogy magasan képzett munkavállalók dolgozzanak itt - hangsúlyozta Görgényi Ernő.

A gyulai polgármester hozzátette, hogy a dolgozók toborzása 2021-ben kezdődik el és a gyár előreláthatólag 2022 közepétől több száz embernek ad majd munkát a térségben.

További programok »

Gyula

Békés megyében is volt, aki már felvette a második ismétlőoltást

Az oltási akción túlmenően vasárnap is folytatódott az oltás Békés megyében a központi helyszíneken; öt vakcina közül lehet választani. Békéscsabán és a megye többi oltópontján továbbra is várták az oltatlanokat és azokat, akik már négy hónapnál régebben kapták meg a korábbi oltásukat.
2022. január 17. 12:22
FEL