A járulék alóli mentesítés hatására megnőtt a nyugdíj mellett dolgozók létszáma

2019. november 12. 08:43 | behir

Tavaly óta több mint másfélszeresére nőtt a nyugdíj mellett dolgozók létszáma, szeptemberben már több mint 115 ezren voltak – nyilatkozott a Magyar Nemzetnek Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

A hétfői Magyar Nemzetben megjelent nyilatkozatban emlékeztetett arra, hogy az érintett időseknek az év eleje óta nem kell járulékot fizetniük, ami komoly anyagi előnyt jelenthet.

Lehetővé kell tenni, hogy a nyugdíjasok, ha kedvük, erejük és idejük van hozzá, könnyen visszatérhessenek a munka világába, mégpedig a lehető legjobb feltételek mellett” – fejtette ki az államtitkár, hozzátéve: ezért is változott a közelmúltban az adóügyi szabályozás. Az év eleje óta a munkaviszonyban dolgozó nyugdíjasoknak már csupán a 15 százalékos személyi jövedelemadót (szja) kell megfizetniük, a járulékkal nem kell foglalkozniuk.

A szabályozás 14 százalékos megtakarítást jelent az érintetteknek” – mondta Tállai András.

A múlt év végén nagyjából 75 ezer nyugdíjas tevékenykedett munkaviszony keretei között. Kevesebb mint egy év alatt tehát negyvenezer időskorú munkavállaló helyezkedett el újonnan.

Tállai András hangoztatta: továbbra is az adócsökkentés az egyik legfontosabb kormányzati cél, és amíg a Fidesz-KDNP-többség dönthet a közteherviselés feltételeiről, nem lesznek új adók, így például ingatlanadó sem.

Forrás: MTI

További programok »

FEL