A jaminai a megye első állandó telepítésű levegőminőség-mérő állomása

2022. február 24. 12:18 | Mikóczy Erika

A jamina rendelőintézet udvarán áll az az állandó telepítésű levegőminőség-mérő állomás, amely harmadik hónapja gyűjt adatokat Békéscsabán. Eszerint nincs okunk panaszra, a mérések azt mutatják, hogy városunk levegője jó minőségű. A mérőállomásról Nagy Ferenc alpolgármesterrel beszélgettünk.

– Miért szükséges egy ilyen mérőállomás telepítése?

A légszennyezettség rendkívül rossz hatással van az egészségre, és ez a jelenség mára világszintű közegészségügyi problémává vált. A város vezetése számára fontos, hogy Békéscsaba polgárainak ne kelljen ettől szenvedniük és lehetőség szerint folyamatosan jó minőségű levegőt lélegezhessenek be. Az Európai Unióban a környezetvédelmi és éghajlat-politikai program része a levegő minőségének mérése. Ennek apropóján írták ki a „LIFE HungAIRy 2017" pályázatot, amelyre – magyar szereplők széleskörű részvételével – készült egy átfogó program, nyolc magyar régió levegőminőségének a javítása céljából. 

 

– Békéscsaba hogyan került ebbe a programba?

A város önkormányzata és a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. a budapesti Hermann Ottó Intézet Nonprofit Kft. partnereként vett részt abban a pályázatban, amelynek eredménye volt egy új  automata mérőállomás beszerzése. A pályázat nemcsak az állomás és a kapcsolódó eszközök megvásárlását tette lehetővé, hanem az üzemeltetési költségekre is fedezetet nyújt 2026-ig. A LIFE Integrált Projekt részeként a Kolozsvári utca 33. szám alatti jaminai rendelőintézet udvarán kapott helyet az új levegőterheltségi szintet mérő állomás. A telepítési munkálatokat a Green Lab Magyarország Mérnöki Iroda Kft. végezte, a beruházás költsége közel nettó 55,9 millió forint volt.  

 

– Milyen adatokat gyűjtenek, és azok milyen célt szolgálnak?

A békéscsabai Békés megye első állandó telepítésű, folyamatos méréseket biztosító mérőállomása, ami óriási előrelépés, és elősegíti azt, hogy a város a következő években, a környezeti adatokra támaszkodva újabb fejlesztési programokat tudjon tervezni. Most folyamatosan nyomon követhető a levegő minősége, és fontos a rendkívüli légszennyezettségi állapotok jelzése is, ami Magyarországon általában télen, a fűtési időszakban jelentkezik. Az itt szolgáltatott adatok a levegőminőség javítását célzó akciók hatékonyságáról is adhatnak információt. A telepített mérőállomások a projekt időtartama alatt és azután is nyomon követhetik a légszennyező anyagok koncentrációját. A jaminai mérőállomás a következő légszennyezettségi anyagokat monitorozza: ózon, nitrogén-oxidok (NO, NO2, NOx), kén-dioxid, szén-monoxid, szálló por PM10 frakció, szálló por PM2,5 frakció. A PM az angol particulate matter rövidítéséből származik, a levegőben lebegő szilárd és folyékony részecskék gyűjtőneve. Magyarországon a „szálló por” elnevezés terjedt el az ülepedő portól való megkülönböztetés érdekében. A PM10 a 10 mikrométernél kisebb átmérőjű részecskék elnevezésére szolgál. A legveszélyesebb a PM2,5 frakció, ezek a részecskék ugyanis eljuthatnak a tüdőhólyagokba és gyulladást okozhatnak. A mérőállomással januártól Békéscsaba az országos hálózati rendszerbe is bekapcsolódott, így a mért levegőminőségi adatok alapján, ha szükséges, lépéseket lehet tenni. A Csabán mért adatokat egyébként a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály Környezetvédelmi Mérőpontja értékeli ki. A mérések szerint Békéscsaba levegője jelenleg jó minőségű.

 

Korábban is mérték a levegő minőségét a városban? 

– Inkább csak esetileg, ha valamely feladathoz ez szükséges volt. Békéscsabán ugyanis mindeddig nem működött automata mérőállomás, ezért a levegőminőség állapotának vizsgálatát 2019. január 1-je és 2020. május 31-e között négyszer kéthetes, szabványos mérésekkel végezték el a Green Lab Magyarország Mérnöki Iroda Kft. munkatársai, mobil mérőbusz segítségével. Fontos megemlíteni azt is, hogy Békéscsabán a mérési adatok alapján, jobb a levegő minősége, mint más magyar nagyvárosokban. A környezeti levegővizsgálatok korábban két mérőponton történtek, a Dobozi út 5. és a Pásztor utca 17 szám alatt. Fontos tudni azt is, hogy 2021-ben felszereltünk a városban néhány okos szenzort, amelyek szintén képesek mérni a levegőminőség aktuális adatait. Ezek az adatok a lakosok által is folyamatosan követhetők, a Csaba Centernél mért adatok láthatóak több kijelzőn is. A szolgáltatott adatok a következők: hőmérséklet, páratartalom, szállópor-koncentráció, (PM2,5 és PM10), szénmonoxid-koncentráció és zajparaméterek. Ilyen kijelzőket láthatunk a Hunyadi téren, az Irányi utcában, a Gyulai úton és a Dedinszky utcában is, érdemes néha megnézni ezeket.

További programok »

FEL