A II. világháborús honvédek emlékművét tisztították meg az Andrássy tanulói

2023. október 2. 16:17 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A 31. Csabai Garabonciás Napok részeként minden induló középiskola részt vesz a Sír- és emlékmű felújítási programban. Az Andrássy Gyula Gimnázium stábja a Tabáni evangélikus temető II. világháborús Hősi parcellájának emlékhelyét tisztította meg.

A II. világháborús Hősi parcellába temették azokat a katonákat, akik 1944-ben, a szovjet bevonulás miatt vesztették életüket Békéscsabán vagy a környékén. A központi sírt és a 10 jelölt sírt Békéscsaba önkormányzata állíttatta. A SurFace stáb tagjai és a gimnázium tanulói az emlékművet tették rendbe.

2002-ben állították ezt az emlékművet. Ez a második világháborúban elesett katonák emlékműve, a sírok mellette találhatóak. Hát a széle nagyon mohás volt és sáros, azt letakarítottuk és próbáltuk sokkal tisztábbá tenni, ami szerintem sikerült is. Az írást láthatóvá tettük. Igazából tegnap és ma csináltuk meg az egészet – mondta el Kováts Luca, az Andrássy Gyula Gimnázium diákpolgármester-jelöltje.

A  sírhelyek rendszeres takarítása és gondozása nem csupán kötelesség, hanem tiszteletnyilvánítás és közösségi felelősségvállalás – fogalmazott Kováts Luca. Hozzátette: hogy ezzel segítenek megőrizni az emlékeket, tiszteletet mutatni az elhunytak iránt, és létrehozni egy szép és méltó környezetet a temetőben.

Személy szerint hozzám közel áll a történelem, úgyhogy engem mindig is érdekelt ez is, hogy például Békéscsabán vagy Békés megyében milyen dolgok történtek háborúk alatt. Hozzám ez a téma közel áll és érdekel is, így többet szeretnél még erről megtudni. Viszont örülök, hogy ennek utána tudtam nézni, mert ezekről nem tudtam – tette hozzá Kováts Luca.

 

Galéria

További programok »

Itthon

A spárga, retek, tészta, tejszín és kolbász esete - Bevált a szokatlan párosítás

A szezon két legnépszerűbb szereplője a fehér és a zöld spárga. A következőkben egy zöld spárgás receptet veszünk górcső alá. Ezt a zöldséget a fehér társával ellentétben nem kell meghámozni, elég csak a fásabb végét letörni, néhány percig sütni vagy párolni, nem igényel hosszadalmas hőkezelést. Amellett, hogy finom, jó néhány hasznos tulajdonsága is van!
12:23
FEL