A hosszú hétvégére már programokat szerveznek a vár környékére

2020. május 29. 17:10 | Sipos Gábor

A pünkösdi hosszú hétvége szabadtéri kikapcsolódást is ígér azok számára, akik az elmúlt heteket a négy fal között töltötték. Turistacsalogató programokkal indul a szezon a gyulai vár környékén.

A fürdőváros Magyarország 5. legkedveltebb turista célpontja az egyik hazai turizmussal foglalkozó oldal szerint. Európa utolsó fennmaradt gótikus téglavára végre benépesülhet a hosszú, pünkösdi hétvégén. Látogathatóak a vár nyitott kiállítóterei, illetve az épület körül vitézek készülnek a pünkösdi királyság próbáira. A hétvégi programok megkoronázásaképpen pünkösdi királyt választanak hétfőn. A címért a Kerecsényi László íjász egyesület korhű öltözetű újoncai küzdenek majd.

– A próbázóknak két fő feladatuk lesz. Első körben tanoncként az ágyú használata, kezelése, takarítása lesz a feladata az ágyú mester mellett. A másik feladatként a kard, szablya használatát kell bemutatni. Most egy kakast imitáló zsák lesz felkötve, amelyet becsukott vagy bekötött szemmel kell eltalálni. Nem utolsó sorban azok számára, akik a másik két feladatot teljesítették, ágyúgolyó kitartás lesz a tennivaló – mondta Lovász Tamás elnök

Az érdeklődők a korhű ruházatban lévő vitézeket és fegyvereiket testközelből nézhetik meg a gyulai vár tövében. A fegyverek között a szablyák, íjak és a lőfegyverek is szerepet kapnak majd. Fábián Tamás érdeklődésünkre elmondta: a járványügyi szabályok betartása mellett is kellemes kikapcsolódást ígérnek a hosszú hétvégére.

– A pünkösdi hétvégére, szombatra, vasárnapra és hétfőre is különleges látványossággal várjuk a Gyulára érkezőket. A vár falain belül, a szabadtéren látogatható részeinken végvári vitézek töltik majd az idejüket, akik időnként bajvívásból tartanak bemutatót, a fegyverzetüket lehet majd megtekinteni – hangsúlyozta az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. kommunikációs vezetője.

A pünkösdi király választásának próbái pünkösdhétfőn, délelőtt 11 órakor kezdődnek majd.

További programok »

FEL