A horgászat és vadászat szerelmeseit várták Sarkadon

2019. augusztus 19. 15:39 | Szabó Rita

Idén Sarkadon rendezték meg a II. Békés Megyei Vadász-Horgásznapot, ahol főzőverseny, gasztronómiai különlegességek, trófeabemutató és még számos érdekesség várta azokat, akik ellátogattak a rendezvényre.

A megyei horgász-vadásznap egyik leglátványosabb és legérdekesebb programja a koronglövészet volt. A sportág szorosan kapcsolódik a vadászathoz, ugyanis a lövési technikák elsajátításához nyújt segítséget. 

– A jó vadászok között remek koronglövők vannak, hiszen ezek a korongok tulajdonképpen a vadászati helyzeteket szimulálják. A korongok jellege, neve is kapcsolódik a vadászathoz, hiszen a nyúlkorong egy földön guruló futó, ugráló korong, ami a mezei nyúlnak a futását utánozza, vízbe beszálló  a vadkacsakorong, hirtelen magasra felrepülő, messze elhúzó pedig a fácánkorong. Ezeknek a korongoknak a 90 százaléka tehát a vadászati szituációkat utánozza - tájékoztatott dr. Szabó Zoltán a Békés Megyei Vadászkamara Koronglövő Szakosztály elnöke. 

 

 

A rendezvényen többek közt volt, vadászkutya bemutató, de lehetett kisrókát is simogatni, továbbá gasztronómiai különlegességeket is bemutattak, például a halkolbászt, ami nyers halhúsból töltött kolbászt takar. De nemcsak ínyenc fogások voltak, sokan klasszikus ételeket készítettek.  

– Sült halat csináltunk, a sülthalak között volt csuka, süllő és kárász. Ezeket csak simán tárcsán sütöttük meg besózva, más fűszert nem használtunk hozzá. Továbbá készültünk még kolbásszal, tarjával, csirkeszárnnyal és csirkecombbal is - árulta el Szarka Antal. 

A Békés Megyei Vadász-Horgásznapot minden évben más-más településen rendezik meg. Idén Sarkad város vezetése ajánlotta fel, hogy biztosítja a program helyszínét.  

– A szervezetetekkel való együttműködés mentén adta magát az ötlet, hogy a településünkön szervezzük meg idén a programot. Ez egy koprodukció volt, nyilván a horgászokkal, vadászokkal és a megyei kamarákkal együtt találtuk ki. Egy év telt el a gondolat megszületése óta, és lehet látni, hogy egy nagyon sikeres, több ezer fős rendezvény alakult ki belőle - tájékoztatott dr. Mokán István Sarkad polgármestere. 

Idén második alkalommal rendezték meg közösen a Békés Megyei Vadász-Horgásznapot. Az együttműködés tavaly kezdődött és a megyei kamarák hosszú távon szeretnék tovább vinni a kezdeményezést.

– Eddig is egymás mellett éltünk horgászok, vadászok, hisz harminc éve egy a székházunk. A székházunk felújítása kapcsán is közelebb kerültünk egymáshoz. Akkor jött a gondolat, hogy mi lenne, ha egy horgász-vadász napot tartanánk együtt. Gyomaendrődön, tavaly ez kiválóan sikerült. A gyomaendrődi program után megkérdeztük egymástól, hogyan tovább. Mind a két félnek jó volt ez az együttműködés, és megfogadtuk, hogy fogjuk is csinálni a jövőben is - mondta el  Hrabovszki János az Országos Magyar Vadászkamara Békés Megyei Területi Szervezetének elnöke.

A rendezvényen a szakmai programokon túl számos érdekesség várta a vadászat és horgászat szerelmeseit.

 

Galéria

További programok »

Itthon

Rétisas fiókákat gyűrűztek a Kis-Sárréten

Tíz rétisas-fióka lábára került jelölőgyűrű a közelmúltban a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén. Ebben a térségben első alkalommal került sor rétisasok gyűrűzésére.
10:22
FEL