A Himnusz és a kotta eredeti kézirata érkezik Gyulára

2017. január 18. 14:56 | Horváth Szabolcs

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. A Himnuszt a gyulai születésű Erkel Ferenc zenésítette meg. Ez a hétvége kuriózum lesz a fürdővárosban, ugyanis egyszerre, egy helyen a két eredeti kézirat, vagyis a himnusz és Erkel kottája még sehol nem volt látható.

Az Erkel Ferenc Emlékház sarok szobájában született a Himnusz megzenésítője – a helyiséget testközelből láthatja az, aki ide látogat. Itt ugyanis ingyenes tárlatvezetés várja az érdeklődőket, ahol a történész olyan titkokba is beavatja a nagyközönséget, amit eddig szinte biztosan nem hallottak a zeneszerzőről.

- A legenda szerint Erkelt bezárták egy terembe, hogy zenésítse meg a Himnuszt és valójában ő nem akarta megzenésíteni. És, hogy mi igaz és mi nem ebből, az a tematikus tárlatvezetés során kiderül - nyilatkozta hírportálunknak Kovács Anett az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. tárlatvezetője. 

Kölcsey Ferenc nemzeti imádságát, a Himnuszt Erkel Ferenc zenésítette meg. A két alkotó most lélekben, 200 év távlatában találkozik Gyulán - mondta a város alpolgármestere.

- Eljönnek az örökösök, mind a Kölcsey mind pedig az Erkel család leszármazottai. Egy kultúrtörténeti eseménynek ad otthont Gyula a magyar kultúra városában, a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett ünnepségen - mondta Kónya István, Gyula alpolgármestere. 

A két kézirat együtt eddig még sehol nem volt látható az országban. A Széchenyi Könyvtár a Himnuszt elzárva tartja nagy értéke miatt, így az nincs a kiállítási darabok között.

- Az Erkel Ferenc örököse, Somogyvári Ákos fogja vezényelni az Erkel Ferenc Vegyeskart, illetve Gyulára látogat Kölcsey Ferenc leszármazottja, Fáy Péter, aki köszönti a megjelenteket. Az Országos Széchenyi Könyvtár igazgatója, Földesi Ferenc pedig előadást tart majd - mondta Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. ügyvezetője. 

A Magyar Kultúra Napja alkalmából pénteken és szombaton is színes programmal várják a gyulaiakat és az ide érkezőket. 20-ától a városháza dísztermében lesz látható a két kézirat, a kísérő programok között pedig nagy hangsúlyt kap a zene és a történelmi háttér megismertetése.

FEL