A Budapesti Filharmóniai Társaság koncertezett a Gyulai Vigadóban

2023. január 21. 13:11 | behir.hu

Hymnus 200 címmel adott koncertet a Budapesti Filharmóniai Társaság zenekara január 20-án a Vigadóban a magyar kultúra napja alkalmából – írja a gyulaihirlap.hu.

Az eseményen Kónya István alpolgármester ünnepi beszédében kifejtette, hogy a koncertnek két évforduló is apropója, hiszen január 22-én lesz 200 éves a Himnusz, valamint alapításának 170. évfordulóját ünnepli a Budapesti Filharmóniai Társaság. Kiemelte: a társaság Erkel Ferenc vezetésével alakult meg, az első koncertjüket 1853. november 20-án adták, amely egy bérleti hangversenysorozat első állomása is volt egyben. Hozzátette: a Himnusz születése és a társaság megalakulása mellett meg kell emlékezni egy másik, a gyulai kulturális élet szempontjából fontos évfordulóról, hiszen 30 éve alapították az Erkel Ferenc Vegyeskart.

– Mindhárom jeles esemény a magyar klasszikus zene atyjához, városunk nagy szülöttéhez, Erkel Ferenchez köthető, így méltóképpen leginkább szülővárosában, Gyulán emlékezhetünk ezekre az évfordulókra – fogalmazott Kónya István.

 

Kónya István alpolgármester (Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba)

Kónya István alpolgármester (Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba)

 

Az alpolgármester aláhúzta: nem véletlen, hogy értékeink, kincseink közül éppen a nemzeti himnusz születése vált a magyar kultúra ünnepévé, hiszen nemcsak a magyar sors, magasztos történelmünk viharos évszázadai vannak benne a Himnuszban, hanem a nép által átörökített, megőrzött kultúra is, amely magába foglalja az anyanyelvet, eszméket, hiedelmeket és szokásokat. Mint mondta, ezeket az értékeket, kincseket tovább kell adnunk a fiataloknak, nekünk kell mintát felmutatnunk azzal, hogy megbecsüljük a kultúra értékeit, törvényei szerint élünk és tanulságait érvényesítjük.

– Munkánk során jusson valamennyiünk eszébe Kölcsey Ferenc gondolata: „Hass, alkoss, gyarapíts, s a haza fényre derül!” – zárta köszöntőjét Kónya István.

A folytatásban az est házigazdája, az Erkel Ferenc Társaság elnöke, Somogyváry Ákos köszöntötte a közönséget, majd Bartus Gyula Jászai Mari-díjas színművész szavalta el a Himnuszt.

A zenekart Dénes István Liszt-díjas karmester vezényelte, közreműködött Ábrahám Márta hegedűművész. A koncerten Erkel Ferenc, Weiner Leó, Bartók Béla és Kodály Zoltán művei is elhangzottak.

 

További programok »

Gyula

Kétezer fürdőbelépőt adományoztak a Vöröskeresztnek

A Gyulai Várfürdő vezetése évek óta kötelességének érzi az egészséges életmód promotálását. E küldetésük kapcsán már több ezer belépőjeggyel, és véradások szervezésével is segítik a Magyar Vöröskereszt munkáját.
2023. március 20. 15:30
FEL