A hétvégén megszűnhet a készültség a Sebes- és a Hármas-Körös egy részén

2021. február 19. 13:17 | behir.hu

A folyók továbbra is apadnak, így három szakaszon szűnik meg az I. fokú árvízvédelmi készültség.

Az elmúlt 24 órában kisebb csapadékokat jelentettek a romániai vízgyűjtőről, jellemzően 1 mm körüli értékeket mértek. A legtöbb csapadékot Vigyázóról jelentették (6,0 mm). A hóvastagság Biharfüreden 37 cm, Vigyázón 17 cm. Magyar területen nem esett eső – számolt be róla a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG). 

 

Lassú apadás mellett folytatódott az árhullám levonulása a Körösökön
  • A Sebes-Körös vízállása Körösszakálnál ma reggel 40 cm, Körösladánynál továbbra is nagyon lassan apad a folyó ma reggel 450 cm (I. fok 400 cm). A lassú apadás a román területen található víztározókból való folyamatos vízeresztés következménye.
  • A Berettyó Szeghalomnál szintén lassan apad, ma reggel 333 cm (I. fok 300 cm) a vízállás.
  • A Hármas-Körös Gyománál szintén lassan apad, ma reggel 594 cm (I. fok 550 cm) a vízállás. Szarvasnál is nagyon lassan apad a folyó (10 cm/24 óra), a vízállás ma reggel 668 cm (I. fok 600 cm).
  • Sebes-Körös, Körösladányi duzzasztó - árhullám
  • A Tisza Csongrádnál 626 cm vízállás mellett gyengén áradó (I. fok 650 cm).

A jelenlegi apadási ütemet figyelembe véve, a Sebes-Körösön, a Berettyón és a Hármas-Körös felső szakaszán vasárnap szűnhet meg az I. fokú készültség. A Hármas-Körös alsó szakaszán – a Tisza visszaduzzasztó hatása miatt – nagyon lassú apadás várható, az I. fokú készültségi szint továbbra is fennmarad.

A meteorológiai előrejelzések szerint holnap estig 6,5 mm területi átlagú csapadék várható a hegyvidéki vízgyűjtőn.

 

Sebes-Körös, Körösladányi duzzasztó - árhullám. Forrás: KÖVIZIG

 

Három szakaszon szűnik meg az árvízvédelmi készültség

A hidrológiai helyzetre való tekintettel I. fokú készültség van érvényben a Hármas-Körösön, a Sebes-Körös alsó szakaszán és a Berettyón.

A KÖVIZIG működési területén lévő, 341 km hosszú I. rendű árvízvédelmi töltésből 146 km hosszon tartunk I. fokú készültséget, ezen védelmi szakaszokon a védelmi fokozatnak megfelelően folyik a vízmércék olvasása és a segédőri figyelőszolgálat ellátása. Az elmúlt 24 órában az árvízvédekezésben résztvevők száma 207 fő volt.

 

Csökkent a belvízzel elöntött terület nagysága

Az igazgatóság mind a 10 belvízvédelmi szakaszán készültség van érvényben. Az elmúlt napon 123 fő vett részt a belvízvédekezésben.

Az elöntött terület nagysága 8 990 hektár (ebből vetés: 3 340 ha, szántó: 2 370 ha, rét-legelő: 2 270 ha, egyéb: 1 010 ha).

 

I. fokú a belvízvédelmi készültség:

a 12.01. Réhelyi, a 12.03. Gyomai, a 12.04. Holt-Sebes-Körösi, a 12.06. sz. Hosszúfoki, a 12.07. sz. Fehér-Fekete-Körös közi, a 12.09. számú Mezőberényi és a 12.10. Dögös-Kákafoki belvízvédelmi szakaszokon.

II. fokú a belvízvédelmi készültség:

a 12.02. Szeghalmi, a 12.05. Kettős-Körös jobb parti és a 12.08. sz. Élővíz-csatornai belvízvédelmi szakaszokon.

 

Jelenleg összesen 35 szivattyútelep (ebből 2 folyamatos üzemben) üzemel az igazgatóság területén. Február 18-án az átemelt víz mennyisége 2 040 ezer m3 volt. A periódus kezdete óta (2021. 01. 22.) összesen 41.315 ezer m3 vizet emeltünk át.

A belvízzel elöntött területeken – ahol szükséges – olyan hordozható szivattyúállásokat is üzemeltetnek a szakemberek, melyekkel lefolyástalan, mélyfekvésű területekről tudnak a főcsatornába juttatni a belvizeket. Ennek egyik módja a traktor hajtású szivattyú, melyet alábbi fotókon is láthatnak. A szivattyúval a Vámoszugi-holtágból emeljük a belvizet a Sebes-Körösbe.

 

Traktor hajtású szivattyú emeli a belvizet a Vámoszugi-holtágból a Sebes-Körösbe. Forrás: KÖVIZIG

 

 

A KÖVIZIG saját csatornafenntartó gépekkel tisztítja meg a D11 öntözőcsatorna szivárgó csatornáját, mely Kamut község belvizeit vezeti le. A gépek alkalmasak a cserjékkel benőtt csatornaszakaszok tisztítására, a cserjék kivágására, aprítására.

Az őrjárások területén az őrszolgálat kezeli a vízkormányzó műtárgyakat, olvassa a vízmércéket, gondoskodik a vízfolyásgátló akadályok eltávolításáról. A szivattyútelepi gépészek végzik a szivattyútelepek igény szerinti üzemeltetését, a meghibásodások javítását.

További programok »

Itthon

Számos rendelet hatályát meghosszabbította a kormány a háború miatt

Június 1-jével lejár a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet Magyarországon, a május 26-ai Magyar Közlöny alapján azonban számos ezen időszak alatt hozott rendeletet meghosszabbít a kormány, több helyütt helyettesítve a járvány miatti veszélyhelyzetre való hivatkozást "az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása érdekében" bevezetett veszélyhelyzettel.
10:30
FEL