A háziállattartás segít a mentális problémák kezelésében

2018. február 16. 09:10 | behir

A háziállatot tartó emberek könnyebben megbirkóznak a mentális egészségi problémákkal. A kis kedvencek segítenek gazdáiknak az érzelmeik jobb kezelésében, és képesek elterelni a figyelmüket a mindennapi stresszről - írja az MTI.

 

Lelki támasszá válhatnak a kisállatok

 

A Manchesteri, a Liverpooli és a Southamptoni Egyetem kutatói, akik elsőként készítettek átfogó elemzést az állattartás hatásait vizsgáló korábbi tanulmányok eredményeiből. Kimutatták, hogy a hosszú távú mentális egészségi problémákkal élő emberek számára segítséget jelent, ha például kutyát, macskát, aranyhalat, hörcsögöt, vagy pintyet tartanak.

A háziállatok ítélkezés nélkül elfogadják az embert, feltétel nélküli támogatást nyújtanak számára, amit ezek az emberek gyakran nem kapnak meg a családtagjaiktól, vagy ismerőseiktől. Mindezek mellett pedig enyhítik a magányosság érzését is.

 

A házi kedvencekkel való törődés értelmet tud adni a mentális betegek mindennapjainak

 

Mivel a kutyák például rendszeres sétáltatást igényelnek, ezért fizikai aktivitásra is ösztönzik a gazdájukat, akinek ilyenkor lehetősége nyílik arra, hogy elbeszélgessen más kutyatartókkal is. A vizsgált tanulmányok egyikében egy nő arról számolt be, hogy már pusztán hörcsöge ketrecének kitakarítása és az állat etetése is olyasvalami volt, ami célt adott a napjainak.

 

További programok »

Itthon

Rétvári: A napokban megérkezett a pedagógusok megemelt bére

Július 1-től 10 százalékkal emelkedett a pedagógusok bére, az iskolaigazgatók és helyetteseik pedig vezetői pótlékemelésben részesültek. A megemelt bérek augusztus első napjaiban megérkeztek a pedagógusok bankszámláira - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a KDNP alelnöke csütörtökön az MTI-vel.
07:18
FEL