A halételek útja az ünnepi asztalra

2023. december 25. 06:25 | Fajó Attila

Karácsonykor sokaknál a halételek is az ünnepi menü részét képezik. A hazai halfogyasztás ugyan az európai átlagtól elmarad, de az utóbbi években már emelkedő tendenciát mutat.

A hozzáértők szerint az idei év halászati szempontból jobbnak bizonyult a tavalyinál. Nemes Attila, a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének ügyvezető igazgatója kiemelte: 1900 mázsa pontyot telepítettek Békés vármegye halastavaiba, ebből jócskán jutt az ünnepi asztalokra.

– A cél az volt, hogy felül tudjuk múlni a tavalyi év statisztikai mutatóit, ez sikerült is – fogalmazott a halászati szakember.

Kádi Sándor, az egyik békéscsabai halbolt üzletvezető-tulajdonosa, hírportálunknak adott interjújában elmondta: az ünnepi időszakban népszerűek a halételek, az ilyenkor hagyományosan főzött halászlé ugyan nem a tájegységre jellemző gasztronómiai fogás, de karácsony közeledtével változnak a trendek.

 

 

Ugyan a hazai halfogyasztás mértéke elmarad az európai átlagtól, de évről évre több halat eszünk, a fogyasztás görbéje pedig lassan, de biztosan emelkedik. A szakemberek szerint ez a magyar hal jó minőségének és a mérsékelt piaci árának is köszönhető.

További programok »

Gazdaság

FEL