A hagyományos gazdálkodást népszerűsítik az iskolások közt

2019. szeptember 13. 19:13 | behir

A hagyományos kertészkedés népszerűsítését tűzte ki célul egy határon átnyúló projekt. A kezdeményezés a helyi közösségeket, főként az általános iskolás gyermekeket célozza meg.

A Körös-Maros Vidékfejlesztési és Ökogazdálkodási Alapítvány az aradi Excelsior Egyesülettel közösen tavaly ősszel pályázott az Interreg V-A Románia-Együttműködési Program felhívására. A támogatásban részesült projekt a hagyományos kertészkedés népszerűsítését tűzte ki célul a helyi közösségek, főként általános iskolás gyermekek körében.

A projekt részeként Békés és Arad megyei iskolákban magaságyásos veteményeskerteket alakítanak ki. Tíz palántanevelő ládát helyeznek el, melybe az alapítvány és romániai partnerének önkéntesei segítségével hagyományos veteményeskerti növényeket ültetnek ki. Emellett egy nagyobb gyakorlókert kialakítása és fenntartása is a projekt része lesz, ahová a Gyula-környéki 4-8. osztályos tanulókat várják. A kiskertek műveléséhez szükséges kerti eszközöket, szerszámokat és fóliasátrakat már beszerezték. 

Az alapítvány vetőmaggyűjtő tanulmányi kirándulásokat is szervez szeptemberben. A kirándulások során a gyermekek felkeresik a települések gazdálkodóit, őstermelőit és vetőmagokat, terméseket gyűjtenek, melyeket tavasszal iskolájukban vagy akár az otthoni kertjeikben elvethetnek, illetve saját célra palántát nevelhetnek.

A Gyulán, Békéscsabán, Battonyán, Kétegyházán és Mezőhegyesen megvalósuló program 2019. november közepén egy vetőmagbörzével zárul, ahová 250 általános iskolást várnak a gyűjtött magok és tapasztalatok egymással történő megosztása végett.

A projektről bővebb információt a http://www.rendernet.hu/evergreen oldalon olvashatnak.

 

Forrás: Körös-Maros Vidékfejlesztési és Ökogazdálkodási Alapítvány

További programok »

FEL