A gyermekbalesetek egyharmada nyáron történik

2016. július 9. 10:54 | Varga Diána

A gyermekbalesetek harmada nyáron történik – ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. A gyerekek közúti baleseti sérüléseiket leggyakrabban gépjárművek utasaiként szenvedik el. Gyakori eset az is, hogy ők maguk okoznak balesetet - jellemzően kerékpárral. Éppen ezért nagy a felelősség a felnőtteken, és azon, hogy mihamarabb megkezdődjön a biztonságos közlekedésre való nevelés.

A nyári szünidőben a gyerekek gyakrabban kerékpároznak az utakon, és válnak a közlekedés részévé. A békéscsabai KRESZ-parkokban az alapvető szabályokra tanítják a kicsiket, legutóbb a Szegfű utcában nyílt egy ilyen oktatóterület. Hasonló kezdeményezések azért lehetnek hasznosak, mert a nyár kiemelten balesetveszélyes időszak a gyerekek számára, ilyenkor ugyanis lényegesen megnő a közutakon, a közterületeken és az otthonokban bekövetkezett balesetek száma.

Az elmúlt években a gyermekeket érintő személyi sérüléses közúti közlekedéses balesetek száma nem sokat változott, átlagosan 44 ilyen eset történt Békés megyében. Sok esetben ők maguk okoztak balesetet: míg 2010-ben 24, addig 2015-ben 17 fiatal volt érintett. Ezek nagyobb részét kerékpárral okozták. A gyerekek közúti baleseti sérüléseiket leggyakrabban mégis gépjárművek utasaiként szenvedik el. 

Dr. Vargáné dr. Szombati Andrea, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kérdésünkre azt mondta: nagyon lényeges, hogyan közlekedünk, hogyan tartjuk be a közúti közlekedés szabályait, hiszen a gyermekeket a szülők, nagyszülők visszik magunkkal. Ugyanilyan fontos az is, hogy milyen gyermekbiztonsági rendszert használunk. Minden esetben a gyermek életkorának, súlyának megfelelően válasszuk ki azt az ülésmagasítót, vagy azt a gyermekülést, amiben a kicsi biztonságban érezheti magát, és egy esetleges ütközésnél, balesetnél a sérülés fokát csökkentheti.

Beszédes adat, hogy tavaly 54 gyermek volt érintett személyi sérüléses közúti közlekedéses balesetben. Ebből 27-en utasként sérültek meg, 21-en autó utasaként.

FEL