A Google akkor is követ, ha kikapcsoljuk: mutatjuk, hogy lehet leállítani

2018. augusztus 20. 07:55 | behir

A Google számon tartja a mozgásunkat, akár tetszik, akár nem, mutatta ki az Associated Press frissen közzétett cikke. Joggal hihetnénk, a Google Helyelőzmények szolgáltatás kikapcsolása értelemszerűen azt jelenti, hogy a keresőóriás nem követi és rögzíti minden lépésünket. Valójában továbbra is gyűjtögeti rólunk az összes helyadatot, amit csak a nap 24 órájában felkeresünk.

A Princetown egyik kutatójának megerősítésével az AP kimutatta, hogy a kikapcsolt Helyelőzmények ellenére követ bennünket a Google a Térképen, a z időjárás frissítéseken, a böngészőkereséseken és számos más szolgáltatásán keresztül.

Kiderült, a Helyelőzmények kikapcsolásával csak annyit érünk el, hogy a Google nem adja hozzá az Idővonalhoz, hogy merre voltunk, de utána is rendületlenül naplóz mindent.

Persze akár vállrándítva mondhatjuk, hogy az Idővonal csak a saját eszközeinken, csakis általunk látható – amíg egyszer lezárva nem felejtjük egy pillanatra a mobilt, számítógépet, laptopot, okostévét a kíváncsi szemek elől.

Mert akkor minden egyes percünk évekre visszamenően, pillanat alatt ellenőrizhető illetékteleneknek az Idővonalon.

Van egy beállítás, amivel a Google valóban leállítja a követést.

Míg persze az árulkodó „Saját idővonal” egyetlen kattintással/ érintéssel előkereshető a Térképből, a mozgásunk figyelésének leállításának módja már egyáltalán nem ilyen kézenfekvően egyszerű.

Navigáljunk el az okostelefonon a Beállítások/ Google/ Google-fiók/ Adatok és személyre szabás beállításba és ezen belül keressük meg az Internetes és alkalmazástevékenységek opciót. (Készülékenként némileg más elnevezéseket használnak.)

(Kép: hirado.hu)(Kép: hirado.hu)

Itt lehet a kék csúszkával a keresőóriás figyelmét felfüggeszteni.

Az eddigi adatainkat, nyomainkat visszamenőleg – nem kevés fáradozással – törölhetjük, ha Google felhasználónünkkel és jelszavunkkal belépünk a myactivity.google.com címre.

Bár a Google álláspontja szerint a Helyelőzmények szolgáltatás célja és funkcióija világosan kiderül a szolgáltatási szabályzatból, a felhasználók többségének ez korántsem egyértelmű.

A közelmúltban a tech vállalatok sorban bajba kerültek nehezményezhető adatvédelmi gyakorlatuk miatt. Számos óriásvállalat, mint a Facebook, az Uber és a Vizio kapott hatalmas bírságokat ezért.

Nem ez az első eset, hogy furcsaságokat lehet megtudni a Google helymeghatározásáról.

A Quartz tavaly novemberben írta meg, hogy az Android telefonok rendületlenül gyűjtik tovább a helyadatokat rólunk, hiába kapcsoljuk le a helymeghatározást. Sőt, még akkor is követnek, ha kivesszük a SIM-kártyát a készülékből.

A Google decemberben közölte, hogy megszünteti az ilyen adatgyűjtési gyakorlatát.

Forrás: hirado.hu/BZI

 

További programok »

FEL