A gazdasági növekedésben fontos a bővülés minősége

2018. március 11. 15:33 | behir

Magyarországon több mint 4 százalékkal növekedett a bruttó hazai termék 2017-ben. Rendkívül jól indította az évet az ipar, és várakozáson felüli eredményt produkált a kiskereskedelem januárban - írja a hirado.hu.

A bruttó hazai termék volumene Magyarországon 2017 IV. negyedévében 4,4 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakát. A növekedéshez elsősorban a piaci alapú szolgáltatások és az építőipar járultak hozzá.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez mérten 4,9, az előző negyedévhez viszonyítva 1,3 százalékkal nőtt. Tavaly a GDP volumene 4,0 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest.

A gazdasági növekedésben fontos a bővülés minősége is, a nagyobb hozzáadott értéket teremtő munkahelyek számának emelkedése – hangsúlyozta Csath Magdolna közgazdász, egyetemi tanár az M1-en szombaton. Kifejtette, a minőségi növekedés, a szerkezeti váltás érdekesebb munkahelyeket hoz létre, színesebb lesz a munkaerőpiaci kínálat.

Felidézte, hogy Magyarországon a nagyobb hozzáadott értéket teremtő munkahelyek számában növekedés van, az informatika, az infokommunikáció, a tudományos, a műszaki és a művészet területen volt jelentős bővülés, ami az életminőség növekedését jelenti. Csath Magdolna kiemelte, ha a bővülés szerkezete javul, azzal megteremtődik a jövő növekedési esélye.

 

 

Gazdaság

Herczeg Tamás: Minden élet és minden vállalkozás számít!

Még tavasszal indul a Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Program, amelynek alapvető célja a beruházások ösztönzése. Ezzel a Magyar Falu Program (MFP) kedvezményezetti köre tovább bővül, a falusi kisboltokat működtető vállalkozások mellett most már más profilú mikrovállalkozások is részesülhetnek a forrásokból.
2021. április 9. 14:12
FEL