A fürdők a nyitást várják, ám nem mindenáron

2021. február 19. 18:31 | Sipos Gábor

Magyarország több, nehéz helyzetben lévő gazdasági ágazata mellett a fürdők sem dúskálnak a lehetőségekben. A Magyar Fürdőszövetség és a tavaly óta a vendégek előtt zárva tartó létesítmények ágazati segítséget remélnek a magyar kormánytól.

 

Gyulai Várfüdő: Akkora veszteséggel zárják 2020-at, mint amekkora jobb években a nyereség

A Békés megyei fürdők 2020 nyarán még nyitva lehettek a, ám november óta ismét zárt kapuk mögött csobog a víz a medencékben. A békés megyei fürdők közül a Gyulai Várfürdő a legnagyobb, most havi 30 millió forint vesztesége van a zárva tartás mellett. A várfürdő az 50 százalékos bértámogatás segítségével kivétel nélkül megtartotta az alkalmazottjait, igyekeznek mindenkinek munkát adni. A napokban a masszőrök padokat és székeket, a fürdőmesterek lépcsőkorlátot csiszolnak. Azok, akik a jegyeket adták, most a fürdő parkjában segítenek. A fürdő a pénzügyi tartalékoknak köszönheti, hogy nincs nagy bajban, inkább előre tekintenek, jelenleg is zajlanak azok a felújítások, amelyeket nyitva tartás mellett nem tudnának elvégezni.

Egy nyereséges évben a Gyulai Várfürdő 300 milliós eredményt produkál. Habár a tavalyi gazdasági év még nem zárult le, előzetes becslések szerint a komplexum épp ekkora veszteséggel zár majd  – mondta az igazgató, Kun Miklós.

 

Árpád fürdő: A kiadások minimalizálására törekednek

Amíg Gyulán a bérköltségek mellett havi 5-6 millió forintot költenek a felújítási munkálatokra, addig Békéscsabán a kiadások minimalizálása mellett döntöttek. Az épületek fűtése és az uszoda sátra, valamint a vízforgatók automatikus működésre képesek, mindössze egy személy felügyeletét igénylik. Az Árpád fürdő ettől függetlenül megtartotta az alkalmazottait, ők jelenleg a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. más üzletágaiban dolgoznak – hangsúlyozta Zsadon Endre.

– A magyar kormánynak köszönhetően bértámogatást vehetünk igénybe a dolgozóinkra, ami egy nagyon jó dolog, a bruttó bér 50 százalékára, a másik 50 százalékot nekünk hozzá kell tenni. Ez nagyon nagy teher, viszont az embereinket meg szeretnénk tartani. Olyan munkavállalókról van szó, akiknek szakmailag speciális képesítésük van – emelte ki a békéscsabai Árpád Gyógy- és Strandfürdő igazgatója. Az Árpád fürdő uszodáját jelenleg a két békéscsabai sportegyesület, a vízilabdázók és az úszók használják aktívan.

 

Gyopárosfürdő: Tervezik az egynapos kezelések újraindítását

Az orosházi fürdő szintén zárva tart a pandémiás intézkedések miatt november óta. A fürdőben dolgozó közel 150 munkatársat jelenleg is foglalkoztatják, velük tervezik a nyitást is. A gyógyfürdő a lehetőséget kihasználva az egynapos kezelések újraindítását tervezi – mondta az Orosháza-Gyopárosi Gyógyfürdő Zrt. vezérigazgatója.

– Tavaly novemberben a fürdőt bezártuk, akkor a gyógyászati részlegen is beszüntettük a tevékenységünket. Időközben a gyógyászatunkon egy teljeskörű rekonstrukciót tudtunk elvégezni és a létesítmény nyitása előtt a lehetőségek adottak arra, hogy tudjunk fogadni fizikoterápiás, illetve víz-gyógyászati kezelésre érkező betegeket – nyilatkozta Benkő Ferenc. 

A Magyar Fürdőszövetség szerint a honi, mintegy 2000 fürdő működése és életbentartása a cél, hiszen a tavalyi esztendő bevételei is szerények voltak, így az idei év legfontosabb célkitűzése a fennmaradás. A szakemberek szerint a legnagyobb probléma ott jelentkezhet, ha a nyitást követően nem lesz turista, illetve vendég, hiszen akkor a teljes üzemi kiadások mellett nem lesz bevételük.

További programok »

Itthon

Szerda estig meghosszabbították az oltási időpontfoglalás határidejét

Szerda estig meghosszabbították az oltási időpontfoglalás eredetileg kedden lejáró határidejét azért, hogy minél többen megkaphassák a védőoltást - mondta az országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.
2021. május 17. 15:07
FEL