A Frnda András-féle ház 3.: A csabai Frnda család ismert tagjai

2021. augusztus 28. 15:05 | behir

A köztiszteletben álló Frnda András volt az egyik legismertebb tagja e családnak. Lehetséges, hogy az Andrássy út – Irányi utca sarkán állt egykori, számos üzlethelyiségnek helyet adó épületet ő építtette valamikor a XIX. század közepén. De számos családtagjának sorsa is érdekesen alakult.

Frnda András rokonságához tartozott Frnda János női- és férficipész, aki Frnda Mihálynak a mai Luther utca környékén állt egykori lakóházában rendezte be cipőlerakatát 1878-ban. Ennél az egy hirdetésnél többet nem adott fel, talán mert folyamatosan érkeztek hozzá a megrendelések. Még tanoncokat is foglalkoztatott, akik között akadtak, akik szép sikereket arattak a regionális iparos kiállításon.

A cipőlerakatnak helyet adó ház tulajdonosa, Frnda Mihály 1880-ban hunyt el, öröksége után Frnda Andrásnál lehetett érdeklődni a Vasút utca 1010. szám alatt. A mai Andrássy út – Irányi utca sarkán állt épület ebben az időben lakóházként is működött és üzlethelyiségeknek is helyet adott. Az 1884-ből származó térképen már közel L-alakúnak mutatkozott, hosszabbik oldalával az Irányi utca vonalát követte, és annak közvetlen vonala mentén állt. A korábbi térképeken nem ilyennek rajzolták. Előtte még mindig ott húzódott a vízelvezető árok, ami keresztezte az Andrássy utat. Ezen – a térkép tanúsága alapján – egy kis, deszkával fedett átjáró biztosította a zavartalan közlekedést.

Az épületet legidősebb fia, Frnda Miklós örökölte. Ő a város egyik vaskereskedője volt, aki cégét a gyulai kir. törvényszéken jegyeztette be, 1893. december 2-án. A bejegyzés szerint vas- és fűszerkereskedő, békéscsabai lakos volt. Tagja a legtöbb adót fizető csabaiaknak, a képviselő-testületnek, a csabai ipartestületnek, de volt esküdtszéki ülnök is. 1908-ban minden megyei lap beszámolt róla, hogy egyik napról a másikra elvesztette látását a köztiszteletben álló tekintélyes kereskedő, de később sikerült meggyógyítani.

Húga, Emília legalább kétszer házasodott. Egy Szekerka nevű férfi özvegyeként ismerkedett meg Vida Istvánnal, a gyulai 2. honvéd gyalogezred korábbi, népszerű főhadnagyával. A férfit 1904-ben Jászberénybe, majd Lugosra vezényelték, 1905-ben tartották eljegyzésüket, 1906-ban pedig nagy lakodalom mellett keltek egybe Gyulán. Egyik násznagyuk volt az első csabai nyilvános fürdőt alapító Francsek István. Vida Istvánt őrnagyként nyugalmazták. 1937-ben a Prónay utcán laktak, ez ma a Szabó Dezső utca, ahol a jelenlegi piac terül el.

Szalay Ágnes

További programok »

FEL