A cukorbetegség szinte észrevétlen jelei

2018. november 26. 06:45 | behir

A diabétesznek nem véletlenül lett az a neve, hogy néma gyilkos: sok beteg azt sem tudja magáról, hogy a cukorbetegség felé halad, sőt, már át is lépte a határt.

A cukorbetegségnek kétféle változata van, a veleszületett egyes, ami sajnos a gyerekek körében is problémákat okoz, és a kettes, ami inkább a helytelen életmód következménye. Ez utóbbi a gyakoribb, a cukorbetegek 95 százalékát adja, a betegek száma mégis évről évre csak nő, csak hazákban már több mint hatszázezren vannak. A betegség ráadásul – főleg felnőtteknél – nem mindig jár egyértelmű tünetekkel, mint az állandó szomjúság vagy az indokolatlan fogyás: csendben, lassan is kialakulhat, hogy már csak akkor kapjunk észbe, amikor késő.

 

 

Milyen jelekre figyeljünk?

A szomjúságérzet, a szájszárazság és a túl sok folyadékfogyasztás, a száraz, viszkető bőr, a nehezen gyógyuló sebek egészen egyértelmű jelek. Azt már kevesebben gondolják, hogy a túlsúly, a mozgásszegény életmód, a túlzott cukorbevitel, az alváshiány, a túl sok stressz a betegség előszobájának tekinthető, főleg akkor, ha állandó fáradtságérzet is társul hozzájuk. A látászavarok, a végtagokban érzett zsibbadás, a gyakorivá váló gombás fertőzés, a bőrön képződő, bársonyos tapintású, sötétebb foltok képződése, a horkolás, az alvási apnoe, az egyensúlyvesztés és a hallásromlás is a cukorbetegség jele lehet. Figyelni kell az ereinkre is: a túl magas vércukorszint idővel szinte mindig tönkreteszi az ereket, és a legtöbb cukorbeteg haláláért szív- és érrendszeri, keringési problémák felelnek.

 

 

Méressük meg a vércukorszintünket!

Ha teljesen egészségesek is vagyunk, évente nézessük meg a vércukorszintünket. A legtöbb patikában ezt egyetlen, ujjbegyből nyert cseppnyi vérből kiderítik igen hamar, de otthonra is vásárolhatunk megfelelő készüléket a rendszeres méréshez. Az inzulinrezisztenciakiderítése már trükkösebb, cukorterheléses vizsgálatra van szükség, és szakértőre, de mindenképpen megéri megtudni, mi a helyzet, hiszen így megelőzhetjük a cukorbetegség kialakulását.

 

Forrás: Ridikül

További programok »

FEL