A családoknak kedvező változásokat tervez az Orbán-kormány

Egyre több részletet tudunk meg a kormány berkeiben készülő demográfiai programról. Fontos és új elem, hogy az alanyi jogon járó támogatások szélesítéséről is szó van. Bemutatjuk, mit jelenthet ez a gyakorlatban, akár már jövőre.

A héten ismét előkerült az Emberi Erőforrások Minisztériumában készülő demográfiai program. Az új információk:

  • Két olvasatban tárgyalta a kormány a demográfiai programot.
  • A gyermekvállalást ösztönző családtámogatásokat vezetne be és szélesítene ki a kormány.
  • A pénz és fedezet megvan mindehhez, nem anyagi típusú vita zajlik a kormányban.
  • Ennek keretében az alanyi jogú támogatások szélesítéséről is szó lehet.
  • A júniusig tartó költségvetési vitáig szeretnék lezárni a programról szóló egyeztetéseket.
  • Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy a 2018-as választás után egyértelmű, súlyos, demográfiára összpontosító gazdaság- és társadalompolitikát kell folytatni.

Egyre valószínűbb tehát, hogy 2018-ban újabb, a családokat segítő intézkedéscsomag lép életbe, épp a választásokhoz közeledve. Korábban már többször írtunk arról, hogy a költségvetésben erre lehet fedezet.

Ezért akar lépni a kormány

A programmal a kormány kimondottan a jelenlegi demográfiai folyamatokat igyekszik lassítani, megállítani. A legutóbbi előrejelzések alapján ugyanis ebben a tekintetben sok jóra nem számíthat Magyarország.

 

Bármilyen előrejelzésből indulunk is ki, hasonló a kép: folytatódik a népességfogyás és felgyorsulhat az öregedés. A legpesszimistább előrejelzés 6,7 millió főt valószínűsít 2060-ra, a legoptimistább 9,4 millió főt. A népesség-előrejelzések egyébként a termékenységi ráta és a várható élettartam fokozatos emelkedését feltételezik.

 

A termékenységi mutató a különböző becslések szerint 1,6-1,74 százalékra emelkedhet 2060-ig. (A népesség középtávú fennmaradásához 2,1 körüli szint kellene.) Mivel azonban a következő évtizedekben a szülőképes korú nők létszáma csökkenni fog, ezért még ha nő is a termelékenységi ráta, akkor is csökkenő születésszám várható.

A teljes termékenységi arányszám várható alakulása Magyarországon, Kelet-Európában és Európában. Forrás: ENSZ DESA.

 

forrás: portfolio

Megosztás:

Címke: , , , ,