A családi vállalkozások is munkaerőhiánnyal küzdenek

2016. szeptember 7. 11:04 | Fekete Kata

Az alacsony növekedési környezet és a munkaerőpiaci nehézségek ellenére rugalmasak és sikeresek az európai családi vállalkozások - derül ki a KPMG idei, European Family Business Barometer nevű felméréséből. A megkérdezettek szerint egy vállalkozás általában véve akkor sikeres, ha képes magához vonzani és megtartani a jó munkaerőt, illetve nyitott az innovációra.

A Tozsdeforum.hu cikke szerint a KPMG idén ötödik alkalommal készítette el European Family Business Barometerét, melynek során közel ezer európai családi vállalkozást kérdeztek meg arról, milyennek ítélik meg jelenlegi helyzetüket és kilátásaikat.
Az idei és a korábbi évek eredményeiből nem csak az látszik, hogy egy adott évben milyen tényezőkre helyezték a hangsúlyt a megkérdezettek, hanem az is, hogy melyek a szektort jellemző főbb trendek. A családi vállalkozások vezetői számára a legnagyobb kihívást a jó munkaerő megszerzése és megtartása jelenti, aminek egyik kedvezőtlen következménye lehet, hogy alacsonyabban kvalifikált munkavállalók kerülnek magasabb elvásásokat támasztó pozíciókba. Hasonló gondot okoz számukra az innováció, hiszen egyre nehezebb új projektötleteket találni.
A családi vállalkozások egyre érettebbek, vezetőik célja, hogy vállalkozásukat felkészítsék a jövőre, ami tetteikben is megnyilvánul. Nyitottabbak a hosszú távú stratégiai gondolkozásra.

Munkaerőhiány hátráltat
Mádi-Szabó Zoltán, a KPMG szenior menedzsere biztatónak tartja a felmérés megállapításait. „A közelmúlt eseményei ellenére jó eredményekkel büszkélkedhetnek az európai családi vállalkozások, optimisták a jövőt illetően. Úgy tűnik, vezetőik megtalálták a siker kulcsát, erősen kötődnek a hagyományos struktúrákhoz, a kultúrából fakadó előnyökhöz, és folyamatosan tesznek azért, hogy professzionálisabbá tegyék vállalkozásaikat. Érdemes megjegyezni ugyanakkor, hogy a felmérés résztvevői közül sokan adtak munkaerőpiaci nehézségekkel kapcsolatos aggodalmuknak hangot.”

Növekedésre számítanak
Európában közel 14 millió családi vállalkozást tartanak nyilván, melyek összesen több mint 60 millió embernek adnak munkát. Az idei felmérés eredményei szerint továbbra is optimizmus jellemzi a szektort. A megkérdezettek 54 százaléka forgalombővülésről számolt be tavaly, 83 százalékuk pedig további növekedésre számít a következő évben, érdemes azonban megjegyezni, hogy a szektoron belül korántsem egységes a kép.
Míg a nagy családi vállalkozások 74 százalékának nőtt a forgalma, addig a közepes vállalkozásoknak már csak 57, a kisvállalkozásoknak pedig mindössze 47 százaléka mondhatta el ugyanezt magáról.

FEL