A Csabai Rózsák 25, a Rozmaring 20 éves – jubiláltak a csabai szlovákok

2021. június 25. 18:36 | Csiffáry Zsuzsanna

Pénteken délután ünnepélyes keretek között köszöntötték a Szlovák Kultúra Házának udvarán a 25 éves Csabai Rózsák énekcsoportot és a 20 éves Rozmaring hímzőkört. Az ünnepelteket Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere és Emil Kuchár, a Szlovák Köztársaság főkonzulja is köszöntötte.

A Csabai Rózsák (Čabianska Ružička) az elmúlt negyed században számos elismerésben részesült, Arany Páva-díjjal is büszkélkedhetnek. Szlovák és magyar nyelven előadott népdalokkal, egyházi énekekkel, kórusművekkel örvendeztetik meg határon innen és túl a szlovák, illetve a magyar közönséget is. 

A Rozmaring hímzőkör (krúžku Rozmarín)- melynek vezetője Magyar Arany Érdemkeresztet kapott - a hagyományápoló tevékenységének köszönhetően többszörös Gránátalma-díjas. A közösség a 20 éves fennállása alatt a Kárpát-medence motívumkincseinek széles palettáját dolgozta fel hagyományos és modern formában is.  

Emil Kuchár, a Szlovák Köztársaság főkonzulja a rendezvényen méltatta a két közösség munkáját, és mindazt, amit a szlovák kultúra életben tartásáért, továbbviteléért tesznek. Szarvas Péter úgy fogalmazott, hogy a kultúra, a hagyományok és a múlt becsben tartása erősíti meg identitásunkat. 

Az eseményt a Csabai Rózsák énekcsoport előadása és a Rozmaring Hímzőkör alkotásai színesítették. 

Galéria

 

További programok »

FEL