A Bolond Istókkal emlékeznek Arany Jánosra

Árkosi Árpád rendezésében állítják színpadra az elbeszélő költeményt

Arany János Bolond Istók című elbeszélő költeményének színpadra állításával emlékezik meg a költő születésének 200. évfordulójáról a Békéscsabai Jókai Színház. A darab bemutatóját április 19-én tartják.

Kísérletnek és színházi játéknak nevezte a következő hetek munkáját a rendező, Árkosi Árpád. Úgy véli, Zalán Tibor dramaturgnak sikerült átélhetővé, színházi élménnyé alakítania Arany János művét úgy, hogy az hű legyen a költő emlékéhez. 

– Ő egy különös látású rendező, izgalmas, különleges dolgokat szokott létrehozni és ez is olyan. Kitalált egy olyan formát, ami részben Arany Jánoshoz is hű, másodsorban pedig az elbeszélő költeményben megjelenő világot is hitelesen próbálja ábrázolni – hangsúlyozta Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója.

Ebben a darabban a színitanház hallgatóinak is bemutatkozási lehetőséget kapnak. Mivel a rendező még nem ismeri a fiatal tehetségeket, a következő napokban dől el a végleges szereposztás. Ami már biztos, hogy a címszereplőt Ragány Misa alakítja.

– Arany János, Zalán Tibor, Árkosi Árpád. Ez a névsor garancia arra, hogy egy nagyon különleges, izgalmas, filozofikus, néprajzi jellegű, iróniát és öniróniát is tartalmazó darab születik – állapította meg Ragány Misa, aki nagyon várta már a közös munkát.

Mészáros Zsófia rusztikus, régies kiegészítőket képzelt el a darabhoz, ugyanakkor saját bevallása szerint szerencsés helyzetben volt, mert nemcsak jelmezben gondolkodhatott, hanem bábokban és maszkokban is, amelyek még inkább erősítik ezt a világot. Ondraschek Péter díszlettervező elárulta, egy mesevilágból indulva jutnak el a darab végére a való életbe és ezt próbálják meg színpadra önteni.

– A mai korhoz jól kapcsolódó vizuális effektként kell működnie a díszletnek. Mindemellett a képi világnak értelmeznie kell a szöveget, mert a mai néző nem egy könnyen értelmezhető nyelvezettel találkozik – emelte ki Ondraschek Péter díszlettervező.

A Jókai színházban minden évben kiválasztanak egy, az általános vagy középiskolás tananyaghoz kötődő művet, hogy segítsék a pedagógusok és a diákok munkáját,. Idén az Arany-emlékév miatt választották a Bolond Istókot.
 

Megosztás:

Címke: , ,