A Rotyogós névre hallgató csapat egyetemistákból verbuválódott, és nem öltözték túl a fesztivált. A műszaki egyetemen végzett vagy tanuló fiúk a nemes egyszerűséget választották viseletükben, vagyis félmeztelenül, kötényben gyúrtak, töltöttek, élverték az október végi napsütést. Szerencsről, Törökszentmiklósról, Gödöllőről és Fótról is érkeztek srácok a csapatba. Ahogy az egyik egyetemista elmondta, nem akartak mindent ellőni idén a fegyvertárukból.
Szintén csabai származásúak alkotta, egyetemista csapatnak számított a Mangalica Ízőrzők gárdája. Pesti virsli feliratot is lehetett olvasni a pólójukon, de a kolbászuknak semmi köze nem volt a virslihez sem színben, sem ízben. Csaszni Nándor irányításával töltöttek, akinek édesapja, Csaszni László Oláh Imrével, a Gyulai Várkonyi Bisztró és Bár üzletvezetőjével a háttérmunkát végezte, kóstoltatta a vendégeket. Nem messze tőlük a Szentandrási Huligánok stoppolták le az embert. Fegyverük a birs volt, akit megkínáltak belőle, önként megadta magát.
Galamb- és sertéshúsból is gyúrtak kolbászt
Szőke András humorista, filmrendező tartotta a szavát, és sertéshús mellett húsgalambból is készített kolbászt a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat tagjaival szombaton a Csabai Kolbászfesztiválon. Barabás János, a Szárnyaló Gazdaság-program által kialakított Görbeházi Galamb Tenyészcentrum tulajdonosa elmondta, a görbeházi vállalkozás híre a Nemzeti Húsgalamb Program segítségével jutott el ahhoz a legmodernebb, legkorszerűbb húsgalambfajtát kínáló francia tenyészethez, ahonnan a 6-7 hónapos ivarérett tenyészállatokat vásárolták.
– Egy-egy húsgalamb súlya eléri az egy kilót is, a mellehúsából készítik a séfek a kolbászt – ecsetelte Barabás János. – Természetesen ez egy kuriózum, és nem versenytársa a méltán híres Csabai kolbásznak. Éppen ezért a másik asztalunknál sertéshúsból, az ahhoz illő fűszerezéssel készült kolbász.
Születésnapján szárazkolbászokat zsűrizett az Országgyűlés alelnöke a csabai fesztiválon
Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke is tagja volt a nemzetközi szárazkolbászverseny zsűrijének szombaton a Csabai Kolbászfesztiválon, a Csabaparkban. A politikus éppen október 30-án ünnepli születésnapját, tapssal köszöntötte a zsűri és a közönség.
A Mokry-sátorban több mint 80 versenydarabból kellett kiválasztani a legjobbakat. Nem kellett ugyanakkor mindenkinek minden kolbászt megkóstolnia, hogy hiteles eredmény szülessen. Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke csoportokra osztotta a pontozókat, és a versenydarabokat is, a pontszámok alapján a legjobb hat került a nagydöntőbe. Egyelőre csak számok szerint ismertek a legjobbak, a 10-es nyert, az 52-es lett a második és a 45-ös a harmadik.
Az országgyűlés alelnöke egyébként nem először járt a fesztiválon, és ha teheti, eljön legközelebb is. Egyébként pedig a születésnapi, családi estebédből nem hiányozhat a lebbencsleves kolbásszal, a krumplis tészta és a madártej jól felvert habbal. Ahogy Lezsák Sándor mondta, gyermekei és unokái is érkeznek az ünneplésre, abban pedig mindenki biztos lehet, hogy kiváló ételek születnek, mert a felesége remekül főz.
Így alakultak a nemzetközi szárazkolbász verseny eredményei:
DÍJAZOTTAK: (2021.10.30.)
1. helyezett: 10. számú kolbász, Schaffer Ágnes
2. helyezett: 52. számú kolbász, Pallér Laura (Pallér Sándor)
3. helyezett: 45. számú kolbász, Balázs Mihály
1. helyezett Külföldi kategóriában Arany Érmes lett Kapja: 46. számú kolbász, Ema Opauska
2. helyezett: Külföldi kategóriában Ezüst Érmes lett Kapja: 108. számú kolbász, Arterimpex Benedek
3. helyezett: Külföldi kategóriában Bronz Érmes lett Kapja: 171. számú kolbász, Boris Opausky
LÁTVÁNY kolbászkészítő verseny (2021.10.30.)
DÍJAZOTTAK:
1. helyezett: 17. számú csapat, Kolbarátok - Alexáné Lipták Éva
2. helyezett: 29. számú csapat, Péli István
3. helyezett 16. számú csapat, Kamutikomok - Szlancsik Árpád
Forrás: Csabai Kolbászfesztivál