A Barca hősei Békéscsabán

Kubala, Kocsis és Czibor a középpontban.

A Barcelona futballcsapatát és Lionel Messi nevét szinte a világ minden pontján ismerik. A sztárklubot azonban nem csak az argentin játékos tette naggyá, hanem, Kubala Lászlót, Kocsis Sándort és Czibor Zoltánt is hősként emlegetik a katalán városban. A három labdarúgóról a közelmúltban készült el a Magyarok a Barcáért című dokumentumfilm, amelyet Békéscsabán is bemutattak.

A katalán egyesület indulója köszöntötte az ifjú focistákat, sportvezetőket és futballkedvelőket a Csabagyöngye Kulturális Központban. Kocsis Tibor, Balázs Béla-díjas rendező a dokumentumfilm előtt nem is foglalkozott a labdarúgással, de amikor először találkozott Kubala László történetével, akkor úgy döntött, hogy ezt muszáj bemutatnia a magyar nézőknek. Az alkotás több év munkája után állt össze.

– Több száz fotó van benne, amit eddig nem láthatott a közönség, Super 8-as felvételeket bányásztunk elő és öt országból szereztünk meg felvételeket archívumokból, a Barca TV-től, a katalán és a spanyol tévétől, valamint privát gyűjteményekből. Azt gondolom, hogy egy olyan ívet tudtunk felhúzni 1899-től 2002-ig, Kubala haláláig, amiben a teljes emberi drámát be tudjuk mutatni – fogalmazott a rendező.

A békéscsabai bemutatót Dunai II Antal is megtisztelte, aki a barcelonai premieren is ott volt. Az olimpiai bajnok labdarúgó 10 évig dolgozott Spanyolországban és a katalán klubban játszó magyar játékosokat, így a legendás Kubala Lászlót is személyesen ismerte.

– Ha végigmentünk az utcán vagy betértünk egy étterembe, akkor mindenki odafigyelt, sorban jöttek az aláírásokért. Kocsis Sándor más típusú volt, ő egy visszahúzódó, szerényebb embernek tűnt, bár a képességei alapján többre vihette volna. Czibor Zoltán pedig egy bohém ember volt, néha úgy cselezett, mint most Neymar, néha ő sem tudta mit csinált, de túljutott a védőn – emlékezett vissza Dunai II Antal.

A dokumentumfilmbe nem került be minden megszerzett kép és felvétel, hiszen Kocsis Tibor egy egész estét Kubala-filmet is tervez, amelyet 2018-ban szeretne bemutatni.

Megosztás:

Címke: , ,