A Bánhidai diótorta lett idén Békés tortája

2020. augusztus 11. 17:15 | Gyemendi Réka

Egy éven keresztül Szabó Erika „Bánhidai diótorta" fantázianevű tortája viseli a Békés Tortája címet. Augusztus 10-én hirdetett győztest a békési cukrászmesterekből álló szakmai zsűri az idén első alkalommal meghirdetett Békés Tortája tortakészítő versenyen. A Békési Polgármesteri Hivatal által megszervezett és lebonyolított verseny nagy népszerűségnek örvend.

Az idei téma a dió volt, amely alapanyagként valamilyen formában meg kellett jelenjen a tortában. Minden versenyzőnek egy 20 cm átmérőjű tortát kellett elkészítenie, amely küllemében és díszítésében Békéshez köthető. A zsűri az ízt, a külalakot, a kreativitást és az összbenyomást pontozta.  

A zsűrit a szakma békési cukrászmesterei alkották, Nagy Lajos, Lagzi János, Sipaki István, Juhász Zoltán és Mucsiné Fodor Hajnalka, aki egyben a verseny ötletgazdája. A pontszámokat az íz, a kreativitás, a külalak és az összbenyomás értékelésével kaptak a versenyzők alkotásai.

A nyertes Szabó Erika "Bánhidai tortája lett. A győztes Polgár Zoltántól, Békés alpolgármesterétől vette át a vándorkupát.

– Nagyon örültünk, amikor megkerestek bennünket ezzel az újszerű ötlettel, hiszen településünkön, de a Békési Járás többi településén sem volt még példa ilyen versenyre eddig – mondta el az alpolgármester.

 

 

Szabó Erika elmondta, hogy kritikus magával szemben, azonban barátai és családtagjai meggyőzték, hogy mindenképpen érdemes jelentkeznie a megmérettetésre. Tortája egy éven keresztül viseli a Békés Tortája 2020 címet, amit a helyi cukrászdákban: a Nagy-féle Cukrászdában, a Sipaki Cukrászdában, Lagzi János Cukrászdájában és Juhász Cukrászdában fognak árusítani október 1-től. A Békés Tortája vándorserleget mindig abban a cukrászdában láthatják a vendégek, ahol épp árusítják majd a tortát.

 

 

A verseny 2. helyezettje Skara-Wittmann Edina Nóra „Kötődés” fantázia nevű tortája lett, a 3. helyen Gyöngyösi Zsuzsanna „Mézes Madzag” nevű tortája végzett. Különdíjat kaptak: Skara-Wittmann Edina Nóra („Kötődés”), Kertészné Kozma Enikő („Dióska”–diós-sóskaramell), Dudás Barbara („Madzagos sós-karamellás meggyes”), Szabó Erika („Bánhidai diótorta”). A különdíjasok a zsűrit alkotó cukrászok felajánlásait nyerték.

További programok »

FEL