A balesetmentes közlekedés 90 százalékban a látáson múlik

2019. november 6. 14:56 | Sipos Gábor

Közeleg a téli időszak, korábban sötétedik, többet kell szürkületben közlekedni és a nyárihoz képest az időjárási feltételek is romlanak, gyakrabban lesz köd, illetve csapadékos idő. Az Országos Baleset-megelőzési Bizottság kampányában a sofőrök figyelmét hívják fel a megváltozott körülményekre

A 2012-ben létrehívott „Látni és Látszani” nevű kezdeményezéssel arra hívják fel a közlekedők figyelmét, hogy látni és látszani szempontokat érdemes szem előtt tartani. Autóvezetés közben a döntések kilencven százaléka azon múlik, hogy milyen a sofőr látása. Szakemberek szerint legalább évente érdemes ellenőriztetni a látás épségét. Az idei akcióban ingyenes vizsgálatot kérhet bárki a kezdeményezéshez csatlakozó üzletekben. Békés megyében két optika is díjmentesen végzi el a vizsgálatot december 15-ig.

– Abban az esetben, ha dioptriaváltozás lép fel a szemben, akkor a látásunk megváltozik, homályosabb lesz. Ezáltal akkor, amikor este vagy szürkületben, esetleg ködben vezetünk, akkor nagyobb a balesetveszély, mert később mérjük fel a másik autó sebességét, távolságát. Ha gyalogos közlekedik az úton, akkor őt később vesszük észre, ezért fontos, hogy minden évben legalább egyszer menjünk el látásellenőrzésre – hangsúlyozta Tuska János, a Komputer Optika optometristája.

A látáshoz elengedhetetlen a kellő mennyiségű és irányú fény. A szakemberek szerint az autók fényszóróinak hibátlan működése mellett fontos a helyes beállítás is. A Magyar Autóklub nemcsak a tagokat, hanem minden érdeklődőt díjmentes autó-átvizsgálással és beállítással fogad, előzetes időpont-egyeztetést követően.

A Magyar Autóklub Békéscsabai Műszaki Állomásának vezetője elmondta, hogy az autó átvizsgálása és a fényszórók beállítása mintegy 15 percet vesz igénybe.

– Kezdetektől csatlakoztunk az akcióhoz, immár hatodik éve résztvevői vagyunk. Az átvizsgálás tartalmaz egy tizenhat pontból álló szempontrendszert, többek között a fényszórókat, világítóberendezéseket is leellenőrizzük – emelte ki Kliment László.

A szakember hangsúlyozta, hogy a rosszul beállított fényszórók balesetveszélyesek lehetnek: akár csak egy fokkal magasabbra világít a kelleténél, már hússzor jobban vakítja a szembejövő autóst. Amennyiben egy fokkal lejjebb világít, abban az esetben akár harminc méterrel is megrövidülhet a látástávolság.

Az akció célja, hogy felhívja a kerékpárosok és a gyalogosok figyelmét arra, hogy a megváltozott láthatósági körülmények mellett viseljenek élénk színű ruházatot, fényvisszaverő csíkot, esetleg láthatósági mellényt.

További programok »

FEL