Ízletes gyógyvizek és teák, amelyek hűsítenek a melegben

2021. július 16. 06:27 | behir.hu

A kánikula idején a jeges italok is némi megkönnyebbülést hozhatnak, de némely gyógynövények, gyümölcsök extrán fokozzák a hűsítő hatást.

A nyári kánikulában van lehetőség számít egy hatékonyan működő ventillátor vagy légkondi, dee bizonyos gyógynövények, teák is segíthetnek a kánikula idején.

Benjamin Zappin gyógynövényszakértő szerint hűsítő és izzasztó növényeket lehet megkülönböztetni. Mindkét fajta segít lehűteni a testet, hiszen valójában az izzadás a szervezetünk klímája, így ha az beindul, rövid időn belül fokozatosan csökkenni fog a testhőmérséklet is. Emellett az alább részletezett növények, hosszabb ideig hoznak enyhülést a forróságban.
 
1. A borsmenta izzasztó hatásának köszönhetően segít a nagy melegben lehűteni a testet, emellett a mentolos ízének hála becsapja az agyat, és hidegérzetet okoz. Egyszerűen pár levél mentát nyomkodjunk össze, majd tegyük egy pohár vízbe, hogy kioldódjanak az értékes hatóanyagai - kész is van a nyári frissítő ital.
 

borsmenta_emésztést segítő növény

borsmenta
 
2. A citromfűben található olaj hűsítő hatását egy 2011-es kutatás is bizonyította. Akár tea formájában is fogyasztható, de a hatóanyagainak kinyerésére elegendő pár friss levelet enyhén összenyomkodva hideg vízben kiáztatni.
 

fotó: pixabay.com_citromfű

citromfű
 
3. A frissítő ízű hibiszkusz tea szintén hatékonyan hűsíti a testet, és remek szomjoltó, energetizáló ital. Pár szem málnával megbolondítva kitűnő nyári üdítő. Nem árt tudni, hogy szívbetegek csak napi három pohárral, cukorbetegek pedig két pohárral ihatnak belőle, és kúraszerűen fogyasztani maximum egy hónapig szabad.
 

fotó: pixabay.com_hibiszkusz tea

hibiszkusz tea

 

4. A levendula nyugtató hatású, és segít lehűteni a testet is. C-vitaminban gazdag citrommal kombinálva tökéletes szomjoltó. 
 

fotó: pixabay.com_levendula ital

levendula ital
 
5. A kamilla szintén remek természetes nyugtató, és számos rosszindulatú betegség megelőzésében segíthet. A gyógynövényszakértő szerint izzasztó és hűsítő hatása miatt is lehűtheti a szervezetet a nagy melegben. 
 

fotó: pixabay.com_kamilla

kamilla
 
6. Különös módon a kaprot is remek hűsítő növényként tartják számon. A magas antioxidáns-tartalmú fűszernövény felhasználásával készült kígyóuborkás-almás smoothie remekül hidratál, és garantáltan megkönnyebbülést hoz a kánikula alatt.
 

fotó: pixabay.com_kapor ital

kapor ital
 
7. A bodza az egyik legjobb izzasztó gyógynövény, mely tea formájában vagy akár 5-6 órát vízben áztatva is fogyasztható. A bodzavirágital készítéséhez érdemes citromot használni, és kerülni a legtöbb receptben látható cukrot, mert az éppen felmelegítené a testet.
 

fotó: pixabay.com_bodza

bodza
 
8. A csipkebogyótea szintén hatékony nyári frissítőital, enyhe vízhajtó hatása van, és mert gyorsítja a vérkeringést, szintén az izzasztó gyógynövények közé tartozik. Nem javasolt leforrázva készíteni magas C-vitamin-tartalma miatt, mert ezzel jelentős mértékben veszít belőle, hanem hideg vízben legalább öt órán keresztül kell ázni hagyni.
 

fotó: pixabay.com_csipkebogyó

csipkebogyó
 
Forrás: Femina.hu
 
 

További programok »

Életmód

FEL