67 utca újul meg Békéscsabán

2016. július 4. 12:45 | Zsíros András

Átadták a munkaterületeket, ezzel megkezdődött a Modern Városok Programban megújuló 67 utca aszfaltozása Békéscsabán. A beruházás összesen 30 kilométer hosszúságban javítja majd a közlekedés minőségét. A munkálatok befejezésére a kivitelezőnek hét hónap áll rendelkezésére.

Köves, poros úton járnak a város szélén lévő Fürj utca lakói. Csiaki Pál 15 éve lakik itt, de azóta még nem készült rendes aszfaltburkolat a főútról nyíló utcában. „Hát egy katasztrófahelyzet! Az autóban meg kárt tesz, mert télen-nyáron, mikor esős az idő, a sár föltapad rá, és az marja végig utána az autó alját” – panaszkodik.

A békéscsabai földes utcák aszfaltozására és a meglévő, rossz állapotú utak felújítására mintegy 5-6 milliárd forintnyi lakossági igény érkezett a városhoz. Ebből most kétmilliárd forintnyi válhat valóra a Modern Városok Programban. Ebből 1,7 milliárd forint jut az utak felújítására, a fennmaradó összegből földes utcák burkolásának terveit készítették el. Dr. Ferenczi Attila tanácsnok elmondta, 74 utcára kiviteli és engedélyes terv, 37 belterületi és 14 külterületi utcára pedig engedélyes terv készült. Hozzátette, később ezeknek a megépítésére is igyekszik a város forrást találni.

A közbeszerzési eljárást a Hódút Kft. és a Duna Aszfalt Kft. konzorciuma nyertre. A kivitelező összesen ötféle munkálatot végez majd a kiválasztott útszakaszokon. „Vannak olyan munkálatok, amik olyan utcában fognak elkészülni, ahol tervekkel rendelkezünk. Ezekben az utcákban természetesen terv szerinti műszaki feladatok lesznek végrehajtva. Az egyéb – négy fajta – típusú felújítás során pedig marás, aszfaltozás, illetve padka építése és aknák szintbe emelése várható” – sorolta Puskás Béla ügyvezető igazgató.

A felújítandó utcákat a használat és leterheltség figyelembevételével választották ki. A városvezetők reményei szerint a munkálatoknak köszönhetően sok évig megfelelő felületek állnak majd az érintett utcákon közlekedők rendelkezésére. A Békéscsabai Városfejlesztési Kft. ügyvezetője minőségi változást ígért. Tóthné Svecz Valéria szerint a kátyúk megszüntetésének a legkedvezőbb és legegyszerűbb módja, hogy új aszfaltréteget kap valamennyi utca.

Hanó Miklós alpolgármester felhívta a figyelmet arra, hogy ekkora mértékű útfelújításra korábban nem került még sor Békéscsabán. Szarvas Péter polgármester a lakosság türelmét kérte a munkálatok miatti útlezárások idejére. Elmondta, azt várja a kivitelező cégtől, hogy folyamatosan tartsák a kapcsolatot a lakossággal.

A munkaterület mai hivatalos átadásával megkezdődhetnek a munkák, amelyek közül elsőként a tömegközlekedési útvonalakat újítják fel. Ezeket a kivitelező szeptemberre tervezi befejezni, a többi szakaszra hét hónap áll rendelkezésére. Így jövő év elejére mind a 67 útszakasz megújulhat. A felújításokról és a várható útlezárásokról olvasóinkat portálunkon folyamatosan tájékoztatjuk majd.

FEL