660 millió forintból újultak meg a református egyházközség épületei Geszten

2022. szeptember 13. 09:23 | behir.hu

Az összegből a templom, a parókia és a gyülekezeti ház újult meg a Békés megyei településen.

Megerősítették a templom tetőszerkezetét, korszerűsítették a fedést, megakadályozták a falak vizesedését. Megújították a villamos hálózatot, restaurálták a padokat, amelyek egy része fűthetővé vált, és fejlesztették a harang vezérlését is. A templom előtt lebontották az utcafronti kerítést, ott parkosítottak, sétányt alakítottak ki padokkal.

Felújították és átalakították a gyülekezeti házat, amely hideg időszakban otthont ad az istentiszteleteknek. Energetikailag korszerűsítették a parókiát, ahol amerikai konyhás nappalit, több hálószobát és fürdőszobát alakítottak ki.

Az összegből a templom előcsarnokában - amely egykor a magtárnak is helyet adott - kiállítóteret alakítottak ki, ahol tablókon keresztül megismerhető a templom története és az, hogy az országnak két miniszterelnököt adó Tisza család milyen jelentős szerepet töltött be az egyházközség életében. A felújítási munkák 2020-tól 2022-ig zajlottak.

Geszt első temploma még az Árpád-korban épült, a hagyomány szerint fából ácsolt egyházat a tatárok gyújtották fel. 1401-ben említették először a geszti Szent Miklós templomot, amely a 16. század közepétől a református hitre áttért lakosságot is kiszolgálta. A 30 méter magas harangtorony a korábban fából készült helyett 1775-76-ban épült, erre az engedélyt özvegy Tisza Lászlóné közvetlenül Mária Terézia királynőtől kapta.

Az istenháza mai, végleges formáját 1826-ban nyerte el.

Forrás: MTI

További programok »

Gazdaság

Nem meglepő: radikálisan csökkent a gázfogyasztás

Az enyhe októberi időjárás és az ipari kereslet csökkenése mellett telítődtek az uniós tárolók, amelynek eredményeként mérséklődtek az európai fölgáz termékárak, a hazai felhasználás októberben az előző évihez képest 41 százalékkal csökkent - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) októberi földgázpiaci riportja alapján szerdán az MTI-vel.
14:40
FEL