50-80 milliméternyi csapadék hiányzik a talajból

2022. március 22. 08:40 | behir

Már hónapok óta tart a száraz, csapadékmentes időjárás, ennek pedig igen komoly következménye lehet a szántóföldi növénytermesztésre nézve. A talajok kiszáradása miatt félő, hogy a tavaszi vegetációs időszakban növények nem jutnak majd elegendő vízhez, és attól lehet tartani, hogy egy újabb aszályos év áll a gazdák előtt.

Noha már hónapok óta tart a száraz, komoly csapadékot nélkülöző időjárás Magyarországon, ez egyelőre még nem jelentett problémát a földeken. Ám ha a következő napokban, hetekben nem jön változás, akkor a tavaszi vegetáció megindulása után ez bizony komoly gond lehet a gazdák számára, mondta el az Agrárszektornak a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. Petőházi Tamás figyelmeztetett: ekkorra ugyanis teljesen kimerülhet a talajok vízkészlete.

A szakember szerint múlt héten 1-2 milliméternyi csapadék esett csak a földekre, ám az elmúlt 90 nap csapadékmérlege szerint 50-80 milliméternyi csapadék hiányzik a talajokból országszerte. Ez a hiány pedig akkor fog problémát jelenteni, ha végre felmelegszik az idő, és a növények elkezdenének fejlődni. Azonban nem fognak tudni megfelelően, mert egyszerűen nem lesz elég víz a talajokban. A szakemberek félnek attól, hogy Magyarországot egy újabb aszály fenyegeti.

Petőházi Tamás a tavaszi vetési időszak kapcsán azt is elmondta, hogy a jelenlegi helyzetben arra lehet számítani, hogy gyenge vízkészletű talajokba fognak vetni a magyar gazdák. A szakember úgy fogalmazott, az lenne az ideális, ha a következő időszakban jönne egy nagyon lassú, áztató eső, amiből a hiányzó 50-80 mm-nek legalább a fele leesne. Arra a kérdésre, hogy mit kell érteni lassú eső alatt, a GOSZ elnöke kifejtette, hogy a csapadék intenzitásának 4 mm/óra alattinak kellene maradnia, ez ugyanis az az intenzitás, amit a jó szerkezetű talaj gond nélkül el tud nyelni. Ha ettől gyorsabb, hevesebb csapadék esne, az már rombolná a talaj szerkezetét, mert az képtelen lenne elnyelni a vizet, ami így elfolyna a felszínen.

A vetés kapcsán a szakember úgy fogalmazott, hogy 2022-ben nem várható komoly meglepetés. A magyar gazdák nagyjából hasonló területen fognak tudni vetni, mint az előző évben. Ami a növényvédelmet illeti, a szakember elismerte, hogy várhatóan idén is lesz probléma a kártevőkkel és a kórokozókkal. Ahogy fogalmazott, ha áprilisban, illetve május elején lennének hideg esők, az sokat tudna segíteni a kártevők ellen, de ezt most még nem lehet előre látni. Petőházi Tamás emellett a műtrágyahelyzet kapcsán elmondta, hogy aki nem gondoskodott előre a megfelelő mennyiségű műtrágya beszerzéséről, az komolyan megjárhatja a következő időszakban.

Forrás: Agrárszektor

További programok »

Gazdaság

KSH: Békés, Borsod, Nógrád és Szabolcs megyékben a legmagasabb a munkanélküliség

A legmagasabb foglalkoztatási arány tavaly Győr-Moson-Sopron vármegyét és Budapestet, a legalacsonyabb Szabolcs-Szatmár-Bereg és Somogy vármegyét jellemezte, a területi különbségek csökkentek az egy évvel korábbihoz viszonyítva - állapította meg a KSH Fókuszban a vármegyék, 2022. I-IV. negyedév című friss kiadványában.
2023. március 23. 17:24
FEL