Gabonapiaci kilátások az EU-ban és Magyarországon

2016. június 18. 10:58 | behir.hu

A békéscsabai irodájában fogadta Erdős Norbert európai parlamenti képviselő Vancsura Józsefet és Petőházi Tamást, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnökét és elnök-helyettesét. A találkozón elsősorban a gabonapiaci kilátásokat tekintették át és kitértek az esetleges túltermelés okozta veszélyekre.

A szakemberek úgy látják, a gabonát illetően a világpiaci trendek sajnos a termelők számára nem a kedvező irányba mutatnak. Leginkább a globális klímaváltozás által is befolyásolt kedvező időjárásnak köszönhetően a legfontosabb gabonanövényekből folyamatosan nő a termelés és a készletek is. Az amerikai agrárminisztérium (USDA) szerint 2015-16-ban a valaha mért legnagyobb mennyiséget, 735,4 millió tonna búzát takarítottak be világszerte, és soha nem tapasztalt mennyiségű tartalék halmozódhat fel a szezon végére. Tavaly Magyarországon például tizennégy éves rekordot döntött a búzatermés, 5,28 millió tonna került a magtárakba. Kukoricából pedig, bár 3 millió tonnával kevesebb termett hazánkban, a 6 millió tonnás mennyiség még így is jó eredménynek számít. Tehát hiába volt az előző szezonban kisebb a globális kukoricatermés, az USDA adatai szerint tovább nőhet az átmenő készlet, várhatóan 212 millió tonna termény halmozódik majd fel.

Az adatokból kitűnik, hogy kiváló termésátlagok miatt folyamatosan nőnek a világpiaci készletek, amely egyre nagyobb nyomást gyakorol az egyes gabonafélék vételi áraira. A búza tonnáját 161 euróért veszik át a francia kikötőkben, míg az Egyesült Államokban ez az érték 185 euró körül mozog. A kukorica esetében is csökkennek az árak, a Fekete-tengeri kikötőkben már csak 143 eurót fizetnek egy tonna tengeriért. Vancsura József úgy látja, a piac a gabonát már nem fizeti meg rendesen. A világpiaci tendenciák miatt a felvásárlók sem tudnak mást tenni, mint hogy az árakat alacsonyabban tartják.

Jelenleg az étkezési búzáért tonnánként 43 ezer forintot, a takarmánybúzáért 40 ezer forintot, a kukoricáért 45 ezer forintot, a napraforgóért pedig 100 ezer forintot adnak a piacon. Ezek az árak, amennyiben további csökkenésre kerül sor, egyre kevésbé lesznek képesek a gabonatermesztők ráfordításainak fedezésére. A ráfordítási költségeken való megtakarítást, Vancsura József szerint, csakis a hazai termelői integráció növelésével lehetne elérni. Erdős Norbert is egyetért azzal, hogy a szorosabb, demokratikus összefogás megoldást jelenthet ebben a kérdésben.

FEL