48 év után először mérkőzést nyert az Eb-n a magyar kosárlabda válogatott

A C-csoport harmadik játéknapjának első meccsén a magyar válogatott kiváló kezdésének, csapatmunkájának és az egészen kiemelkedő teljesítményt nyújtó Hanga Ádámnak köszönhetően 85-73-ra legyőzte Csehországot, 48 év után először mérkőzést nyert az Eb-n, ezzel óriási lépést tett a továbbjutás felé!

C-csoport, 3. játéknap

Magyarország – Csehország 85-73 (23-16, 21-17, 22-25, 19-15)

Magyarország: Hanga 31/18, Kovács -, Vojvoda 18/6, Allen 10, Keller 6.
Csere: Ferencz 3/3, Perl 12, Karahodzsics 2, Eilingsfeld 3.

Csehország: Satoransky 18/6, Welsch -, Hruban 12, Kriz 2, Peterka 2.
Csere: Auda 15, Palyza 18/12, Sirina -, Svrdlik 4, Bohacik 2.

Csere történt a kezdőben, Kovács Péter került be Wittmann Krisztián helyére, és a mieinknél megváltozott valami – Hanga Ádám és Vojvoda Dávid kosaraival 81 másodperc alatt 7-0-lal kezdtünk, majd Rosco Allen is beszórt két duplát, és alig több mint három perc után már 11 pontos előnyünk volt (13-2). Auda révén kezdett éledezni Csehország, de nálunk is folyamatosan jöttek a kosarak hol Keller Ákostól, hol Perl Zoltántól, így a nyolcadik perc közepén is megvolt még a 12 pontos fórunk (22-10). Satoransky egyetlen, első negyedben dobott kosarát ekkor szerezte, és Palyza sarokból dobott triplájával hat pontra zárkózott ellenfelünk – Hanga büntetőjével alakult ki az első negyed végeredménye (23-16).

Parádésan működött a védekezésünk az első és a második negyedben is, a csehek pedig nagyon idegesen játszottak, de Palyza hármasával a 13. perc közepén megint csak hat pont volt a differencia (25-19). Ez a 6-7 pontos távolság volt az, amin a csehek képtelenek voltak áttörni ebben a szakaszban – Hanga, Allen és Perl is folyamatosan válaszoltak ellenfelünk kosaraira, így 7 pontos előnnyel fordultunk a félidő utolsó négy és fél percére (36-29). Több hiba is akadt ekkor mindkét oldalon, de Hanga triplája törte meg a kosárcsendet – Hruban és Eilingsfeld János kosárváltása után Vojvoda messziről engedett el egy hármast, és a félidőben 11 ponttal álltunk jobban (44-33).

A csapat kollektív teljesítménye mellett ki kell emelni az első félidőben 16 pontig (3/3 tripla), 6 pattanóig és 5 gólpasszig jutó Hanga Ádámot.

A fordulás után is Keller és Vojvoda pontjaival kezdődött a harmadik negyed (47-33) – a túloldalt a Satoransky-Auda kettős próbálta meg húzni, Palyza harmadik hármasára pedig Vojvoda válaszolt azonnal a 24. perc közepén (52-42). A csehek büntetőire Hanga válaszolt, de az ő hármasát is megkontrázta Satoransky, 8-10 pont között mozgott a differencia (57-49). Hanga és Palyza triplapárbajába néha bele-beleszóltak mások is, de szerencsére nagyjából ugyanolyan arányban, így a különbség egyáltalán nem változott, a csehek nem tudtak igazán közel kerülni a mieinkhez. Palyza két büntetője után Ferencz is betalált a triplavonalon túlról, majd Auda zsákolása volt a negyed utolsó kosara, nyolc ponttal álltunk jobban 10 perccel a vége előtt (66-58).

Vojvoda ziccerére Satoransky és Hruban felelt (68-62), de ennél a bizonyos hat pontnál most sem tudott közelebb kerülni Csehország a mieinkhez, ahogyan gyakorlatilag az első három perc után egyetlen egyszer sem. Perl 2+1-es akcióval jelentkezett, Keller büntetője után viszont Satoransky dobott hármast a 35. perc közepén (72-65). Hanga duplájával, majd büntetőjével állt vissza a 10 pontos távolság, a csehekből pedig kezdett elfogyni az erő és az ötlet is – a hármasaik nem jöttek be, így esélyük sem volt közelebb kerülni. Satoransky ziccere után eladtuk a labdát, Hruban pedig beszórt pillanatok alatt még egy kettest, 106 másodperccel a vége előtt még egyszer visszajöttek hét pontra (78-71). Allen büntetője után Satoransky révén jött fel hat pontra Csehország, de Vojvoda az utolsó perc elején végigkígyózott a cseh védelmen (81-73), a csehek hibáztak, innen pedig már nem volt visszaút számukra – Hanga beszórta a hatodik tripláját is, ezzel 85-73-ra győztünk.

 

Forrás: kezdo5.hu

Megosztás:

Címke: , ,