30 százalékos európai szabadalmi díjkedvezmény jár a mikrovállalkozásoknak

2024. április 8. 12:22 | behir.hu

A mikroszervezetek számára 30 százalékos díjkedvezmény lépett életbe az európai szabadalmi bejelentések terén – jelentette be Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.

A közlemény szerint az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) döntése értelmében április elsejétől az igénylők 30 százalékos díjcsökkentésben részesülnek a bejelentési, kutatási, vizsgálati és más díjak összegéből, akár európai szabadalmi, akár európai PCT bejelentésről van szó. A PCT, a Szabadalmi Együttműködési Szerződés, amelynek keretein belül egyetlen nyelven, egy helyen benyújtott bejelentéssel megindítható a szabadalmi eljárás akár valamennyi szerződő államban.

– A kedvezmény összege így egy adott szabadalom teljes életciklusára vetítve - a bejelentéstől az oltalmi idő lejártáig – meghaladhatja a 10 300 eurót is.

Az SZTNH hozzátette: a mikroszervezetek jelenleg az Európai Unió gazdasági szervezeteinek 99 százalékát teszik ki, és a GDP 57 százalékát adják. Az EPO és az Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatala (EUIPO) közös tanulmánya szerint az egy vagy több európai szabadalmi bejelentéssel rendelkező kkv-k növekedési valószínűsége a high-tech iparágakban 110 százalékkal, a low-tech iparágakban pedig 172 százalékkal nagyobb a szabadalmi bejelentéssel nem rendelkező versenytársaikéhoz képest.

A kedvezményre jogosultak többek között a 10-nél kevesebb főt foglalkoztató, 2 millió euró alatti éves árbevétellel rendelkező mikrovállalkozások, természetes személyek, nonprofit szervezetek, egyetemek és kutatóintézetek.

Az új intézkedés létrejöttéhez a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala is aktívan hozzájárult, a kis- és középvállalkozások, egyetemek és kutatóintézetek innovációs tevékenységének ösztönzése és a tudásalapú gazdaság fejlesztése érdekében. Az elért eredmények jól illeszkednek a hazai Neumann János programban megfogalmazott szellemi tulajdonvédelmi területen kitűzött célokhoz, sok esetben kiegészítve vagy helyettesítve azokat.

Forrás: SZTNH

További programok »

Gazdaság

360 pályázat érkezett a Gabonáink Gyermekszemmel című felhívásra

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Vármegyei igazgatósága idén is rajzpályázatot hirdetett “Gabonáink Gyermekszemmel” címmel. A felhívásra ezúttal rekordszámú, 360 alkotást küldtek be az óvodástól a középiskolás korosztályig a vármegye különböző településeiről. A rajzverseny eredményhirdetését pénteken délelőtt rendezték meg a Csabagyöngye Kulturális Központban.
2024. június 14. 14:24
FEL