Huszonnyolc diák dolgozik nyáron a békéscsabai polgármesteri hivatalban

2019. július 12. 17:32 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A Pénzügyminisztérium idén 3,6 milliárd forintos keretet biztosított arra, hogy mintegy 30 ezer diák dolgozhasson a nyári szünetben önkormányzatoknál és cégeknél. Békéscsaba önkormányzata júliusra 28 diák foglalkoztatásához nyert forrást, illetve augusztusban is pályázatot nyújt be erre a lehetőségre.

Az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen harmadéves joghallgató Vántus Boglárka először pályázott a Nyári diákmunka programban, amelynek köszönhetően a békéscsabai polgármesteri hivatalban dolgozhat a nyáron.

– Az biztos volt, hogy Békéscsabán szeretnék nyári munkát vállalni azért, hogy a szüleim nyáron ne csak hétvégente lássanak. Azért választottam az önkormányzatot, mert olyan területen szerettem dolgozni volna, amit az egyetemen is tudok hasznosítani. Annak pedig külön örültem, hogy a jogi osztályra kerültem, így még szorosabb a kapcsolat az itteni munkám és az egyetemi tanulmányaim között – mondta el Vántus Boglárka.

Békéscsabán, a polgármesteri hivatalban összesen 28, 16 és 25 év közötti diákot alkalmaznak az elnyert forrásból. Az állami támogatás az önkormányzatok esetében a 6 órás foglalkoztatás munkabér- és járulék-költségeit fedezi.

– A hivatali dolgozók örülnek az újdonsült foglalkoztatottaknak. Nagyon sok olyan diák van, aki érdemben is tudja segíteni a munkájukat, le tud venni a vállukról adminisztratív terheket. Nagyon ügyesek, hiszen közülük sokan rendelkeznek informatikai tudással, tudnak adatot rögzíteni, excel-táblázatokat kezelni. Segítenek a kollégáknak az adminisztratív munkákat elvégezni – tájékoztatott dr. Komán-Bíró Ágnes, a hivatal osztályvezetője.

A Nyári diákmunka programban nem csak az önkormányzatok foglalkoztathatnak tanulókat, hanem a versenyszférában működő cégek is. Az üzleti céllal foglalkoztatók esetében a munkáltatóknak is hozzá kell járulniuk az diákok munkabér- és járulék-költségeihez. Ebben az esetben az állam a munkabér és a kapcsolódó szociális hozzájárulási adó együttes összegének 75 százalékát téríti meg a munkáltatónak.

További programok »

Életmód

Borúsabb idő várható a hosszú hétvégén

Felhősebb, borúsabb idő várható a hosszú hétvégén. Október 23-án, pénteken még több lesz a napsütés, utána viszont több helyen esőre is készülni kell - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
2020. október 22. 20:13
FEL