27. Csabai Garabonciás Napok - Bemutatkoznak a diákpolgármester-jelöltek

2018. szeptember 26. 17:59 | behir.hu

Diákpolgármestert választanak a csabai fiatalok, mutatjuk, ki mit ígér idén!

Az 1992 óta megrendezett Csabai Garabonciás Napokon minden évben fiatalok ezrei vesznek részt. A rendezvény programjai a város szinte minden pontján zajlanak: oktatási és kulturális színtereken, Békéscsaba közterein, főterén. A programsorozat idén szeptember 30-án este indul a fáklyás felvonulással, és 5 napon keresztül tart.

Az egész napos programokon délutánonként és esténként ingyenes előadásokon, könnyűzenei koncerteken, szabadegyetemen, előadói esteken és kampányprogramokon vehetnek részt a diákok. A Csabai Garabonciás Napokon versenyeket is szerveznek. A diákok több kategóriában mérik össze tudásukat, ezek elsősorban egyéni szereplésen alapulnak, de vannak közöttük csapatversenyek is. A versenykategóriák zömében klasszikus művészeti ágakat ölelnek fel, ám akadnak extrém, ügyességi és sportvetélkedők is.

A rendezvény központi eleme a diákpolgármesterválasztás és az azt megelőző választási kampány. A középiskolások 5 teljes napig felforgatják a várost és igazi választási hangulatot varázsolnak Békéscsabára.

 

BALOG MIHÁLY

VÍZMŰ

Szeretet és szerelem… ez a legmegfoghatatlanabb téma, hiszen mindenki mást szeret, csinál szenvedélyesen és minden ember másvalakibe szerelmes. Mégis ez a legkonkrétabb dolog, hiszen mindegy, hogy kit vagy mit és hogyan szeretsz, a végső érzés ugyanolyan mámorító lesz minden esetben. És emiatt vágyunk, sóvárgunk a szeretet ízére. Mit is jelent pontosan az, hogy sóvárgunk érte? Minden ember szeretne szeretni és él benne a vágy, hogy valaki szeresse. A szeretet nagyon forgandó és véletlenszerű, mondhatni azt is, hogy valakinek mintha a megtervezett játéka volna, egy olyan játék, amelyben igenis van vesztes. A célunk az, hogy Ti ebben a játékban nyerjetek! Ebben szeretnénk segíteni, támogatást nyújtani nektek, hogy mindenki igazán megérezhesse az ízét. Random és kegyetlen, ugyanakkor sokatmondó. Szeretet… ez a szó 8 karakter, és ebben a szövegben pontosan nyolcszor szerepelt a szeretet szó. Nem mérhető, nem bizonyítható, de mégis mindenki tudja, hogy létezik.

Balog Mihály vagyok, a Vízmű és az Affection stáb jelöltje. Reméljük, hogy elnyerjük a tetszéseteket és megszerettek minket.

Három célkitűzésünk van: egy diákok által létrehozott és üzemeltetett adománygyűjtés.

Szingli-parti Békéscsaba területén a diákság részére.

Már hagyománnyá vált bál, mely témája is kialakítása a mások szeretete és érzelmeink kifejezése.

 

 

FAGYAS DÁVID

TREFORT

Sziasztok, Fagyas Dávid vagyok, a Trefort Ágoston szakgimnázium Gara jelöltje. Young Renegades a nevünk. Szeretnénk a diákok összetartozás-érzését erősíteni és a programjainkon keresztül az iskolánkat erős közösségé kovácsolni. Célunk, hogy olyan lehetőséget biztosítsunk a Gara hetén, ahol különböző játékos és csapatépítő programokon keresztül a diákok jobban megismerkedhetnek egymással. Továbbá szeretnénk az iskolák közötti kapcsolatot erősíteni, az egymással szembeni előítéleteket enyhíteni. Tervezünk a békéscsabai középiskolásoknak nyári tábort és egy hatalmas közös bulit, ahol mindenkinek lehetősége nyílik szórakozni és új barátságokat kötni.

 

 

 

GYEBNÁR DÁNIEL

KÖZGÉ

Gyebnár Dániel vagyok, a HoRISEon stáb jelöltje. A KÖZGÉ idén azt a célt tűzte ki maga elé, hogy felhívja a társadalom figyelmét egy aggasztó jelenségre. Sokatok számára ismerős lehet a bullying kifejezés, amelyet akkor használunk, amikor a társaink által elnyomva érezzük magunkat. Fizikailag és szellemileg megpróbálnak uralkodni rajtunk. Ez gyakran kezelhetetlen méreteket ölt és legtöbbször nem tudunk vagy nem merünk segítséget kérni. Ezt bizonyos mértékben mindenki átéli élete során, természetesen mi sem vagyunk kivételek ez alól. Kampányunk arra világít rá, hogy ennek a fajta egrecíroztatásnak nem kell befolyásolnia az egész életünket és börtönben éreznünk magunkat emiatt mindennapjaink során.

Mindenki felül tud emelkedni ezen, a megfelelő segítséggel. „Emelkedj felül!” „A menekülés nem megoldás.”

 

 

FRAJSTÁK FLORINA

BEG

Sziasztok! Frajsták Florina vagyok, a Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium, azaz a Beg tanulója és a Beglimpses stáb jelöltje. Témánk a hála. Rengeteg pozitív és negatív benyomás ér bennünket életünk során, sokszor átsiklunk ezeken a történéseken, nem is igazán gondolunk bele abba, hogy ezek a dolgok, tapasztalatok építik a jövőnket, pedig hálásak lehetünk, hogy megtörténtek, mert ezekből építkezünk, nyerünk tapasztalatot a későbbiek során. Gondoltatok már arra, hogy egy pillanatban mennyi minden történik? Egy apró városban, egy országban, egy kontinensen, sőt az egész világon? Belegondoltál már abba, hogy mennyi mindenért lehetsz hálás, egy számodra talán jelentéktelennek tűnő pillanatban? Nevünk a glimpse angol szóból ered, ami pillantást jelent. Szeretnénk nektek bepillantást nyújtani, hogy átlássatok a sorok között és hogy hálásak legyetek a múltatokért, értékeljétek a jelent, afelé törekedve, amire igazán vágytok.

Ez a Beglimpses célja. "Légy hálás, azért amid van, miközben afelé törekszel, amire vágysz!”

 

 

PÁL KITTI

ANDRÁSSY

Sziasztok! A nevem Pál Kitti Orsolya, kampányfőnökeimmel, Blahut Barbarával, Szabó Áronnal, Lajos Mártonnal, illetve stábommal, a Freedawn-nal mi képviseljük az Andrássy Gyula Gimnáziumot a 27. Garabonciás Napokon. Szeretnénk felhívni az emberek figyelmét arra, hogy igenis ki lehet szabadulni a szürke hétköznapok monotonitásából, hiszen azért születtünk, hogy éljünk, nem csak azért, hogy számlákat fizessünk és meghaljunk. Ehhez mit kell tennünk? Vessük le a láncainkat és lássuk meg az élet apró örömeit, ilyen a szeretet, barátság, család és a tudás, hiszen ezek hozzák el az igazi szabadságot. Éljünk, és ne csak létezzünk, mivel évek múlva sajnálni fogjuk az elmulasztott lehetőségeket. A szabadság nem abban áll, hogy az ember azt tesz, amit akar, hanem abban, hogy megvan a joga ahhoz, hogy kiállhasson azért, ami számára fontos. Szabadság az, amikor megválaszthatjuk, hogy kitől és mitől függjünk, szabadság, az, amikor nem félünk. Ezt szeretnénk a témánkkal is szemléltetni, ahogy a nevünk is utal rá: a „Freedawn” két angol szóból áll: a freedom, tehát szabadság és a dawn, azaz hajnal. Légy részese te is a szabadság hajnalának.

 

 

BABINSZKI PATRIK

KERI

Babinszki Patrik vagyok, a Keri idei diákpolgármester-jelöltje. Nevünk Age Of Keri, amelynek jelentése a Keri kora. Témánk a kor, meg szeretnénk mutatni az eddigi korok világát, hogy mennyire megvoltak az emberek telefon es internet nélkül is. A diákságot ki szeretnénk zökkenteni mindennapjaikból, rengeteg színes szabadtéri programmal próbáljuk elérni, hogy ne a telefonnyomkodással töltsék el azt az 5 napot, hanem a szabadban legyenek, ismerkedjenek, barátkozzanak és új kapcsolatokat építsenek ki. Az utolsó napot a jövővel zárnánk: mi vár az emberiségre?! A robotok és a túlzott technológia. Ha a diákok meglátják a valódi értékeket, akkor rájönnek, hogy mással is lehet az idejüket tölteni, nem csak az internetezéssel. Akkor értelmet nyer a témánk, legalább ebben a kis városban.

 

 

 

SIMON MÁTÉ

GÉSZI

Sziasztok, Simon Máté vagyok, a MovieMates, azaz a Gészi jelöltje. Manapság sokan lelik örömüket filmek, sorozatok nézésében, az emberek otthon vannak ebben a témában, ezért mi is elhozzuk nektek ezt az élményt. Mindenki látott már életében legalább egy filmet, mindenkinek van kedvence, legyen az akció, vígjáték vagy dráma. Az a szép az egészben, hogy a filmek sem egyformák, pont úgy, ahogy mi, emberek sem. A kampányunkban szeretnénk, ha jól éreznétek Magatokat a standunknál, és részt vennétek a színesebbnél színesebb programjainkon. Célunk, hogy megtudjátok azt, hogy milyen színésznek lenni, és azt, hogy egyes szerepek eljátszásához mi kell, hogy meglegyen egy színészben.

A kampány során én fogom elhozni nektek Hollywoodot, amiben kampányfőnökeim, Szász Csenge, Hegyi Gábor, Sipos Ákos és stábom segítenek.

Sok sikert kívánunk a többi induló stábnak, és jó szórakozást kívánunk Békéscsaba diákjainak! Garabonciás utáni célkitűzéseink a következők:

Évenként megrendezésre kerülő, középiskolások számára rendezett rövidfilm verseny.

Továbbá óvodákkal és általános iskolákkal közreműködni a gyerekek filmkultúrájának megalapozásában.

 

 

KARÁCSONYI MÁTÉ

BELVÁR

Sziasztok! Karácsonyi Máté vagyok, a Dreamage jelöltje, mi képviseljük az idei Garabonciás napokon a Belvárt. Manapság generációnk körében azt tapasztaljuk, hogy a diákok motiválatlanok. Nincsenek céljaik. A sok negativitás miatt félnek a jövőtől. Nem hisznek magukban és az álmaikban, amelyek a szívük legmélyebb bugyrában rejtőznek. Ráadásul a megélt kudarcok miatt végleg feladják őket...

Pedig ha telerakod a fejed álmokkal, nem marad helye a kétségnek. Merj! Változtasd meg gondolataidat és kezdj el járni a célod felé, amit igazán szeretnél! Értékes vagy! Legyőzhetetlen vagy! Nincs számodra lehetetlen! Tudod miért? Mert minden, amit keresel, az benned van, csak tegyél érte, küzdj szenvedéllyel és soha ne add fel az álmaid! Hajrá Belvár! Hajrá Dreamage!

 

 

 

A diákpolgármester-jelöltek a Békéscsabai Médiacentrum stúdiójában jártak, a velük készül kerekasztal-beszélgetéseket 2018. szeptember 28-án láthatták 7.Tv Generáció című műsorában.

 

 

 

További programok »

FEL