22. alkalommal indult útjára a Körös-völgyi Sokadalom

2022. június 25. 12:53 | Papp Ádám Sándor

Pénteken koraeste az ország egyik legnagyobb népművészeti ünnepe vette kezdetét Gyulán. A XXII. Körös-völgyi Sokadalom vasárnapig számos kézműves mesterséget, népzenét és néptáncot vonultat fel a fürdővárosban.

Ez az egyetlen olyan sokadalom az országban, ahol a népi kézműves mesterségek, népzenészek, néptáncosok, mesemondók ekkora létszámban vannak együtt, ráadásul történelmi környezetben, a Gyulai Vár tövében gyűlnek össze. A világviszonylatban is fontos magyar népi kultúra szinte minden elemét megjelenítik a kínálatban a népművészet ünnepén. A programban mesterség-bemutatók is láthatók mintegy 100 alkotóval, a népművészet mestereivel.

A XV. Határmenti Összművészeti Fesztivállal indult a programsorozat.

– A Körös-völgyi Sokadalom a kezdetektől a komplexitásra épül, mégpedig az élő népművészet bemutatására. Nagyon fontos, hogy egy igazi népművészeti vásárról van itt szó, a minőséget az garantálja, hogy a népművészeti egyesületek tagszervezeteinek képviselői mutatkoznak be itt – fogalmazott Kocsis Klára, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület titkára.

A szombati nap a néptáncosoké a vár előtt, mintegy 30 csoport 600 táncosa szórakoztatja a látogatókat. Az eseményre megyeszerte több településről érkeztek, mint például Mezőberényből, Szarvasról vagy Sarkadkeresztúrról.

– A Békés megyei együttesek mutatkoznak be, a délutáni programban elsősorban gyermek és kisegyüttesek találkozója lesz. Ez főként azoknak az együtteseknek az eseménye, akiknek egyébként nem sok bemutatkozási lehetőségük van, így egész évben várják a Körös-völgyi Sokadalmat, hogy ilyen impozáns környezetben megmutathassák, hogyan készültek és mit tanultak – emelte ki Farkas Lilla, a Békés Megyei Néptáncosok Szövetségének elnöke.

Az elnök hozzátette: a szombati néptánc köré épített nap a felnőtt együttesek gálaműsorával zárul, akik már hosszú ideje színvonalas produkciókat mutatnak be a közönségnek. 

További programok »

Gyula

FEL