A legmodernebb technológiával egészül ki két újabb gyulai kiállítóhely

2021. január 20. 07:31 | Hidvégi Dávid

Gördíthető polcrendszer, zenélőpad és egy okostükör is része lesz annak a 12 millió forintos fejlesztésnek, amellyel megújul az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. két kiállítóhelye. A beruházással a Kohán Képtárban a raktározás nehézségei oldódnak meg, illetve interaktív elemekkel frissül az Erkel Ferenc Emlékház tárlata.

A gyulai Kohán Képtár fejlesztésére 4 millió forintot nyert az önkormányzat az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Az elnyert összeget egy 12 méteres, gördíthető festménytároló polcrendszer beszerzésére fordítják, hiszen a régi polcokon már nem lehetett szakszerűen tárolni a műtárgyakat. A képtár raktárában Kohán György hagyatékából a 665 festmény és 2370 grafika mellett az Erkel Ferenc Múzeum 552 darabos képzőművészeti gyűjteményét, Lajos Ferenc és kortársai 451 darabos grafikai gyűjteményét és Bene Lajos műgyűjtő 119 darabos hagyatékát is őrzik.

Az Erkel Ferenc Emlékház teljes informatikai rendszere megújul. A kiállítás tartalma ugyan nem változik, de tovább bővül különböző, interaktív eszközökkel.

– A tudás átadását szeretnénk a mai kor színvonalára emelni. Ilyen például az okospad, amin ha helyet foglal a látogató, akkor Erkel Ferenc művei szólalnak meg rajta. Ennél sokkal komolyabb az okostükör, ami neurális hálózati alapul. Ezt majd karmesteri kézmozdulatokhoz hasonló mozgással vezérelhetik a látogatók, képeket, videókat hívhatnak le – mondta az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. műszaki vezetője és az okostükör fejlesztője, Temesváry János.

 

Temesváry János, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. műszaki vezetője fejlesztette az okos tükröt – (Fotó: Kovács Dénes/behir.hu)

 

A tárlatba továbbá bekerül a zeneszerző 1849. január 1-jei keltezésű kéziratos kottája, és az ötvenéves karmesteri jubileumára a nemzettől kapott aranykoszorúja is.

– Az Erkel Ferenc Emlékház esetén pályáztunk a Kubinyi Ágoston Programra. A terveket mi készítettük el, a pályázatot pedig a gyulai önkormányzat nyújtotta be. 8 millió forintot nyertünk, amihez tíz százalék önerőt kell tennünk – emelte ki Fekete-Dombi Ildikó kiállítóhelyekért felelős ügyvezető igazgató.

A Kohán Képtárra és az emlékházra fordított összeg 12 millió forint. Az előkészítő munkák és a közbeszerzések már megkezdődtek, míg a munkálatok 2021 végére fékeződhetnek be. A kiállítás megújítása nem befolyásolja majd a nyitva tartást.

További programok »

FEL