Két évtizeddel később derült ki, hogy ki a gyilkos

2018. április 11. 13:44 | Varga Diána

21 év után sikerült felgöngyölítenie egy gyilkosság szálait a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságak. A mezőkeres gyilkosságként elhíresült eset részleteit szerdán hozták nyilvánosságra.
Gyilkos fegyver dördült el 1997 január elsején, délelőtt Békéscsabán. Az ügyben már ekkor elindult a nyomozás, ám a rendőröknek akkor nem sikerült felgöngyölíteniük a szálakat.

Dr. Kis Péter r. ezredes, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese szerdán arról tájékoztatott, hogy a nyomozás kezdeti fázisában felmerült egy gyanúsított neve, a bizonyítékok ugyanis arra utaltak, hogy ő követte el a bűntettet. Arról is beszélt, hogy a nyomozásban az FBI, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda is segítséget nyújtott, ám épp az ő módszereik zárták ki a gyanúsított bűnösségét.

A rendőrség munkatársai sokáig nem tudtak előre lépni, majd 2008-ban új információkhoz jutottak. Az igazi áttörést azonban csak 2016 hozta meg, mikor újabb igazságügyi szakértői vizsgálatot végeztek el azon a maszkon, amelyet az elkövető hagyott el a tetthelyen. Végül ez vezetett a feltételezett gyilkoshoz, a ma 51 éves Zs. Róberthez. Mint kiderült, két másik társával együtt eredetileg rablást terveztek a kiszemelt cég ellen, mert úgy tudták, hogy annak telephelyén sok a készpénz. A banda két tagja azonban meggondolta magát, Zs. Róbert pedig egyedül indult el a helyszínre egy 9 milliméteres fegyverrel. Ott került szembe későbbi áldozatával, a cég egyik munkatársával.

Tóth Csaba r.alezredes, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályvezetője az eset részletezésekor kifejtette, hogy hiába fenyegették fegyverrel, a sértett nem volt hajlandó átadni a pénzt, a helyszíni szemléből adódóan megállapítható, hogy a két férfi dulakodott, eközben adta le a gyanúsított a lövéseket.

A sértett még a helyszínen elhunyt, a tettes pedig 2,5 millió forintnyi osztrák schillinggel és német márkával menekült el. Azt a ruhát, amelyet Zs. Róbert az elkövetéskor viselt, az egyik társával semmisíttette meg.

A gyanúsított a gyilkosságnál használt fegyvert szétvágta és egy lápos területen rejtette el. Ezt a rendőrök azóta sem találták meg. A rablásból származó pénzt egy autóra költötte, amelyet édesanyja nevére íratott, de ő használta, a többi pénzt pedig elköltötte. Újságírói kérdésre elhangzott, hogy a férfi jelenleg is börtönbüntetését tölti más, kisebb bűncselekmények elkövetése miatt.

A nyomozás lezárultával a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette miatt vádemelési javaslatot juttat el a Békés Megyei Főügyészségre.

 

 

További programok »

Itthon

FEL