209 millió forint adomány érkezett az Ökumenikus Segélyszervezet gyűjtésére

Sajtótájékoztatón mondott köszönetet az Ökumenikus Segélyszervezet a 2017-es szeretet.éhség. Országos Adventi Pénzadománygyűjtés minden támogatójának, partnerének, adományozójának és önkéntesének. A február 2-án, Budapesten tartott eseményen Gáncs Kristóf, a segélyszervezet kommunikációs igazgatója ismertette a gyűjtés eredményeit, Lehel László elnök-igazgató pedig a beérkezett adományok felhasználási tervét.

 

Az ünnepi összefogásról

 

2017 adventjén az Ökumenikus Segélyszervezet 22. alkalommal indította el Országos Adventi Pénzadománygyűjtését. A szeretet.éhség. mottóról és tört mézeskalácsszívről ismert felhívás hatására, a gyűjtés partnereinek és a médiának köszönhetően mintegy 630 ezren csatlakoztak a Segélyszervezet célkitűzéseihez.

A gyűjtésnek ezúttal is nagyszabású figyelemfelhívó akció adta meg a kezdő lendületet: a szervezet önkéntesei – köztük számos ismert sportoló, tévés személyiség és énekes – 1353 darab mézeskalácsszívet sütöttek meg és díszítettek fel az Akvárium Klubban november 17-én. A hagyományoknak megfelelően advent első vasárnapján közös ünnepi gyertyagyújtásra gyűltek össze az összefogás partnerei. A Segélyszervezet országos központjában tartott sajtótájékoztatón Lévai Anikó és Kovács Koko István jószolgálati nagykövetek, valamint Lehel László ismertették az adománygyűjtés célkitűzéseit.

Advent időszakában a hagyományoknak megfelelően a Segélyszervezet számos ünnepi segélyakcióval – élelmiszer- és ajándékcsomag-osztásokkal, családi és gyermekprogramokkal, erdélyi és kárpátaljai adományakciókkal, továbbá hatezer rászorulót vendégül látó szeretetvendégség sorozattal – tette szebbé családok ezreinek karácsonyát országhatáron innen és túl. Az adománygyűjtés fókuszában most sem az ajándékozás, hanem a Segélyszervezet mindennapokban folytatott szegénység elleni küzdelme volt, melyet országos intézményhálózatán keresztül folytat az év 365 napján.

 

357 ezren hívták a 1353-as adományvonalat

 

Az összefogáshoz ez alkalommal is számtalan módon lehetett csatlakozni, de a legnépszerűbb adományozási forma ezúttal is a 1353-as adományvonal volt. Advent időszakában 357 ezer alkalommal tárcsázták országszerte a 1353-at, hívásonként/sms-enként 250 forintot felajánlva a Segélyszervezetnek. Kimagasló arányban járult hozzá az így felajánlott 89 millió forinthoz az egyik kereskedelmi csatorna adománygyűjtő adása, mely alatt 52 millió forint gyűlt össze az adományvonalon. A nézők által felajánlott összeghez a csatorna további 10 millió forintot adományozott. Az akcióhoz a legnagyobb hazai hipermarketlánc is csatlakozott, november 13. és december 31. között az áruházak kasszáinál és online megvásárolható 250 forintos adománykuponokból 60,6 millió forint gyűlt össze. A sikerben, a több mint 242 ezer kupon értékesítésében a gyűjtés állandó arcán, Kovács Koko Istvánon kívül fontos szerepe volt az adománykuponok értékesítésében részt vevő pénztárosoknak is.

 

2017 adventjén érkezett felajánlások

 

A 1353-as adományvonalon érkezett 89 242 250 forintnyi felajánlással, az áruházakban összegyűlt 60 643 250 forinttal és az adománypontok, adományozási akciók, valamint magán- és vállalati befizetések 59 259 226 forint adományával az Országos Adventi Pénzadománygyűjtésben összesen 209 144 726 forint felajánlás érkezett az Ökumenikus Segélyszervezethez.
Tekintettel arra, hogy az adományvonalon felajánlott 250 forintok csak az előfizetők számlabefizetése függvényében kerülnek a szolgáltatókon keresztül a Segélyszervezethez, az adományok pontos végösszegére még további heteket kell várni.

 

Önkéntesek, sztárok

 

A budapesti Bazilika mellett négy héten át nyitva tartó szeretet.éhség. Adományponton 318 önkéntes 967 órán át segítette a gyűjtést. Az Önkéntesek Világnapja alkalmából, 2017 legkiemelkedőbb önkénteseinek kitüntetése mellett Vastag Csaba énekes több éves lelkes önkéntes munkáját is itt köszönte meg az Ökumenikus Segélyszervezet. Az egymást váltó önkéntesek százaihoz immár második alkalommal csatlakozott Iain Lindsay brit nagykövet, aki nemcsak a sütésbe csatlakozott be feleségével, Bridget Lindsayvel és munkatársaival, hanem videóüzenettel is adományozásra buzdított. Az ünnepi-, segély- és figyelemfelhívó akciók (különösen is az ételosztások) segítőjeként további 94 fő szakított 422 órát arra, hogy az adventi időszakban személyesen is részt vegyen a rászorulók megsegítésében. Az összesen 1389 órát segítő 412 fős önkéntes közösségben magas volt a vállalati partnerektől csoportosan érkezők aránya.

Fontos, példamutató szerepet játszottak az adománygyűjtésben az ismert emberek, sztárok, közéleti személyiségek is. Lévai Anikó és Kovács Koko István jószolgálati nagykövetek mellett tevékenyen részt vettek az ünnepi összefogásban a szervezet munkáját rendszeresen segítő sztárok is: az Operaház vezetői és művészei, köztük Ókovács Szilveszter főigazgató. Wolf Kati, Vastag Csaba, Péter Szabó Szilvia énekesek, Nagy Ervin, Józan László, Nagy Alexa, Mérai Katalin és Kiss Péter Balázs színészek, Dombóvári István humorista, Katus Attila, Gyurta Dániel, Kiss Gergely, Berki Krisztián, Risztov Éva, Verrasztó Evelyn, Ungvári Miklós, Fábián László, Szatmári AndrásMärcz Tamás, Vincze Ottó és Csernoviczki Éva sportolók, továbbá D. Tóth András, Iszak Eszter, Szabados Ágnes, Forró Bence, Barabás Évi műsorvezetők és Kovács Lázár sztárséf.

 

Forrás: Ökumenikus Segélyszervezet

 

Megosztás:

Címke: , , , , ,