2050-ig eltűnhet a magyarság egytizede

2021. június 28. 10:18 | behir.hu

A népességfogyással párhuzamosan az ország relatív gazdasági ereje is csökkenhet.

 

– A magyarság egytizede eltűnhet 2050-ig, ha nem tudjuk megfordítani a negatív demográfiai folyamatokat – áll a Növekedés.hu cikkében. Mint írták, az Eurostat adatai szerint a magyar népességfogyás az Európai Unió középmezőnyébe tartozik. Vidéken a csökkenés 14 százalék lehet, a városokban 2 százalék, a köztes területeken pedig három és fél százalék.

Az előrejelzések szerint a népességfogyással együtt az ország relatív gazdasági ereje is csökkenhet, a GDP növekedését ugyanis egyre jobban korlátozzák a negatív demográfiai folyamatok.

– A legnagyobb mértékben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében zsugorodik majd a népességszám. A fővárosban élők száma harmincezerrel csökkenhet, mövekedés csak Pest és Győr-Moson-Sopron megyében tapasztalható.

Forrás: növekedés.hu

További programok »

Gazdaság

Digitalizálódnak a szakmák és ezzel jól járhat a társadalom

Hogyan alakítja át a digitalizáció a tudományok és a szakmák jövőjét? – ezen elmélkedtek „A technológia lehetőségei - az EMBER az új világban” című konferencián, amely a közigazgatás, a gazdaság, az oktatás, a biológia, az orvostudomány és a jogtudomány szaktekintélyeit szólaltatta meg. Az alkalmon különböző tudományágak és intézmények szakértői egy platformon vázolták jövőképüket a technológiai fejlődés perspektívájában, a békéscsabai Gál Ferenc Egyetem előadótermében.
17:35
FEL